menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Wethouders Jan Menninga en Jurrie Nieboer brengen inwoners Nieuwolda en Wagenborgen een ‘waarm & zuneg’ bezoek

Dirk van Nieuwpoort | 17 september 2021

Woensdag 15 september zijn de inwoners van Nieuwolda en Wagenborgen verrast met een bezoek van wethouders Jan Menninga (gemeente Eemsdelta) en Jurrie Nieboer (gemeente Oldambt). Dit is het startsein voor inwoners uit beide dorpen om €5.000 aan te vragen voor zaken als het isoleren van muren of het plaatsen van een warmtepomp. Dit kan op grond van de subsidieregeling die is verstrekt door het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) vanuit het Rijk aan de aardgasvrije proeftuin ‘Nieuwborgen.net’.

Mooie opsteker voor inwoners

“Het is fantastisch dat de inwoners van Nieuwolda en Wagenborgen vanaf nu vergoeding kunnen aanvragen voor grotere maatregelen om hun huis te verduurzamen en gas te besparen. Met deze vergoeding was isoleren nog nooit zo goedkoop. Ook omdat aardgas steeds duurder wordt, is het een mooie opsteker voor de inwoners van beide dorpen”, aldus Jan Menninga.

De wethouders gingen met de Waarmtebus, een vroegere SRV-wagen, beide dorpen in. Zij gingen in gesprek met de inwoners die een afspraak konden maken voor een gratis Wat-is-Wijs advies.

Padwiezer helpt huiseigenaren gas (en geld) besparen

Nieuwborgen.net vergoedt vanaf 16 september de helft van de kosten om gas te besparen tot een maximum van € 5.000 per woning bovenop de bestaande, landelijke subsdie. Alle mogelijkheden waarvoor huiseigenaren een vergoeding kunnen krijgen, staan in de zogenoemde Padwiezer. De Padwiezer laat zien wat er mogelijk is, wat en hoeveel er wordt vergoed en welke maatregelen voor de inwoners het meest passend zijn.

Wat-is-Wijs adviezen

Bij de maatregelen kan gedacht worden aan het isoleren van muren, hoog rendement glas of een (hybride) warmtepomp. Met alle maatregelen uit de Padwiezer wordt gas én geld bespaard. Welke maatregelen het meeste effect hebben is voor inwoners best lastig te bepalen. Daarom kunnen zij een gratis ‘Wat-is-Wijs-advies’ aanvragen. Een huisadviseur komt dan bij de huiseigenaar langs en samen kijken zij naar de situatie en wat de beste oplossing is om energie te besparen.

Over Nieuwborgen.net

Nieuwborgen.net is een initiatief van de gemeente Oldambt, de voormalige gemeente Delfzijl (nu gemeente Eemsdelta), woonstichting Groninger Huis, Dorpsbelangen Nieuwolda, Dorpsbelangen Wagenborgen, Deeterink Bio Energie en Enexis.
Samen met inwoners, ondernemers en andere betrokkenen is er een plan uitgewerkt en subsidie aangevraagd om de dorpen Nieuwolda en Wagenborgen aardgasvrij te maken, over te stappen naar lokaal geproduceerd groen gas en om gas te besparen. Voor meer informatie: www.nieuwborgen.net.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  Lekker Zondag
  18:00 - 19:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play