menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Zeehondenpups bekogeld met stenen op strand Delfzijl

Marcel Voorthuijsen | 21 juni 2023

De Opvang van zeehondencentrum Pieterburen heeft maandag twee zeehondenpups (huilers) veilig moeten stellen omdat ze bekogeld werden op het strand van Delfzijl.

Emmy Venema, coördinator van de opvang in Pieterburen, laat woensdag in het programma Lunchradio van Omroep Eemsdelta weten dat zij ingelicht werden dat er twee zeehondenpups in het zeehaven kanaal gesignaleerd waren. Om de pups hun moeder te laten vinden, zijn de huilers door medewerkers van de opvang aan de buitenkant van het zeehavenkanaal geplaatst.

Het tweetal zwom helaas naar het strand van Delfzijl waar op dat moment veel mensen aanwezig waren. De pups werden opgetild, er werden selfies mee gemaakt en er werd getracht de dieren weer het water in te krijgen. Handhaving Eemsdelta moest er aan te pas komen om de mensen aan te sporen om de dieren met rust te laten. Ook werd een lint gespannen om de bezoekers van het strand op afstand te houden.

Toen na enkele uren de handhavers waren verdwenen begonnen de “strandgasten” de dieren te behandelen als attractie. En of het allemaal niet erger kon, werd Venema ’s avond gebeld door de politie omdat de zeehonden met stenen zouden bekogeld zijn. Om de huilers in veiligheid te brengen, hebben medewerkers van de opvang de twee pups meegenomen naar de zeehondenopvang in Pieterburen.

Mochten mensen een huiler alleen aantreffen moeten zij volgens Venema minimaal 30 meter afstand houden tot de dieren. Hierna 114 bellen en men wordt doorverbonden met de opvang die actie zal ondernemen.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Lekker Zondag
    18:00 - 19:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play