menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Zoutwaterbad K.P Zijl zit met handen in het grijze haar: ‘Voortbestaan in gevaar’

Leonie Kort | 18 maart 2021
‘Ongeveer al onze vrijwilligers zijn zestig, zeventig of zelfs nog ouder’, vertelt Cissy Bronts, die al meer dan 25 jaar actief is als vrijwilliger bij het zoutwaterbad in Loppersum. ‘Ze worden steeds ouder en steeds meer stoppen met hun werkzaamheden. Het voortbestaan van het zwembad komt zo in gevaar.’

Het Zoutwaterbad K.P Zijl in Loppersum bestaat al sinds 1933, maar als niemand zich aanmeldt als vrijwilliger kan dit zomaar één van de laatste seizoenen zijn.

‘Belangrijk voor leefbaarheid in het dorp’

‘We hebben al meerdere oproepen gedaan om vrijwilligers te werven, maar krijgen hier geen reactie op. Iedereen in Loppersum vindt dat het zoutwaterbad moet blijven, maar niemand is zich ervan bewust dat het ongelofelijk veel werk met zich meebrengt. Het bad is belangrijk voor de leefbaarheid, saamhorigheid en plezier in het dorp. We willen daarom ook dat het kan blijven bestaan’, vertelt Bronts.

Foto | Leonie Kort

Sterke handen

Het bad heeft zo’n veertig vrijwilligers. ‘Dat klinkt veel, maar iedereen wordt steeds ouder en het gros van de mensen is niet meer in staat om bepaalde klussen te doen. Voor het leeghalen, schoonmaken en vullen van het zwembad hebben we bijvoorbeeld sterke handen nodig, dat wordt steeds minder.’

Veel werk rondom het bad

Niet alleen voor het onderhoud van het bad zoekt Bronts naar vrijwilligers, maar ook voor het groenonderhoud, om toezicht te houden en kassawerkzaamheden.

‘Het gras moet gemaaid worden, de toegangsbewijzen gecontroleerd en natuurlijk hebben we ook mensen nodig om ijs en lekkers te verkopen in de kantine. Verder zijn ook toezichthouders heel erg belangrijk, we willen natuurlijk dat iedereen hier veilig kan komen zwemmen’, zegt badmeester Ina Olthof.

Jonge ouders die willen helpen?

Het bestuur denkt dat vooral jonge ouders een toegevoegde waarde kunnen zijn voor het zoutwaterbad.

‘Het hoeft ook niet dagelijks, je kunt jezelf inplannen op de momenten dat je kan. Je kunt de werkzaamheden kiezen die bij je passen en krijgt er enorm veel voldoening en gezelligheid voor terug’, zegt Olthof. ‘Wel belangrijk om te melden dat het vrijwillig is, maar niet vrijblijvend’, besluit Bronts.

 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  New Music Monday
  21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play