menu Home chevron_right
Eemsdelta

Positief saldo van 21,3 miljoen gemeente Eemsdelta

Pim Feijen | 19 juni 2024

Door Pim Feijen

De gemeente Eemsdelta sluit het begrotingsjaar 2023 fraai af met een positief saldo van 21,3 miljoen euro. Volgens verantwoordelijk wethouder Jan Menninga ontving de gemeente een hogere vergoeding uit het gemeentefonds, terwijl de uitgaven afgelopen jaar “onder controle” waren. Menninga: “Ik ben tevreden dat uit het accountantsrapport blijkt dat de gemeente de financiële organisatie uitstekend op orde heeft. Daarmee hebben we een stabiele financiële basis.”
Die stabiele basis wordt met dit resultaat voortgezet. Het vorig boekjaar 2022 sloot de gemeente af met een positief saldo van 9,2 miljoen euro.

Vol wensenlijstje

Het college van B&W gaat de gemeenteraad voorstellen om een groot deel van de ruim 21 miljoen euro in te zetten voor verschillende onderwerpen en projecten in de gemeente. Zo kan bijvoorbeeld geld worden gereserveerd voor het nieuwe Huis van Cultuur en Bestuur. Ook is geld nodig voor onderhoud aan wegen en bruggen. Verder zal het college voorstellen om geld beschikbaar te stellen voor projecten zoals de ontwikkeling van de Oude Schans in Delfzijl en nieuwbouw voor de tafeltennisvereniging Midstars in Middelstum. En financiële tegemoetkoming voor het onderhoud van K.P. Zijlbad in Loppersum, de bouw van de Veldschuur in Garrelsweer en de verdere ontwikkeling van het gebied aan de Klauckelaan in Appingedam staan ook op het wensenlijstje.

Vier kernen

Wat betreft de uitgaven over 2023 geeft de gemeente aan dat, naast de uitvoering van reguliere taken, is geïnvesteerd in het realiseren van goede schoolgebouwen en sportcomplexen. Ook hebben de vier centra van Eemsdelta (Appingedam, Delfzijl, Loppersum en Middelstum) geld gekregen om te kunnen investeren in gastvrijheid, fysieke uitstraling en economische toekomstbestendigheid.

Online Kansshop

Inwoners die het nodig hebben zijn financieel ondersteund, bijvoorbeeld omdat zij extra zorgkosten hadden of een hoge energierekening niet konden betalen. Ook startte de gemeente de online Kansshop, waarmee inwoners met een smalle beurs allerlei voorzieningen kunnen aanvragen. Verder heeft de gemeente zich ingezet om de negatieve gevolgen van de gaswinning opgelost te krijgen, verschillen kleiner te maken en inwoners perspectief te bieden voor de toekomst.
De Jaarrekening 2023 wordt in de raadsvergadering van 10 juli behandeld.

(Bron: gemeente Eemsdelta)





  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Streektoal
    20:00 - 21:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play