menu Home chevron_right
Het Hogeland

Politiek over ‘laatste’ financiële tegenvaller De Tirrel in Winsum: “Is het nu echt klaar?”

Omroep Het Hogeland | 19 juni 2024

(Door Richard Klunder)

De gemeenteraad van Het Hogeland gaat waarschijnlijk akkoord met een ‘laatste’ budgetoverschrijding voor de multi-functionele accomodatie De Tirrel in Winsum. Wel gaan de fracties er vanuit dit echt de laatste keer is dat de gemeente in de buidel moet tasten.

De overschrijding is bij elkaar twee miljoen euro. De tegenvaller komt mede door het slechte weer, waardoor De Tirrel later werd opgeleverd dan gepland. Ook een meningsverschil met een aannemer over extra kosten en verhoogde bouwkosten spelen een rol.

Met deze tegenvaller van twee miljoen euro meegerekend is De Tirrel is uiteindelijk zo’n vijftien miljoen euro duurder uitgevallen dan oorspronkelijk begroot.

Han Hefting (PvdA) wil er nu een streep onder zetten, zei hij woensdagavond tijdens een raadsbijeenkomst. “We hebben met z’n allen aan de wieg gestaan van De Tirrel. We hebben nu hele blije gebruikers en sluiten dit boek nu af.”

Net als de PvdA vragen andere fracties (Gemeentebelangen, ChristenUnie, CDA) zich af of dit nou echt de finale afrekening is. Wel zijn ze tevreden over de manier waarop het college van burgemeester en wethouders de raad op de hoogte heeft gehouden.

Meer ogen

Volgens wethouder Karen Hansems heeft de gemeente geleerd van de tegenvallers bij De Tirrel. “We laten in het vervolg vooraf meer ogen naar dit soort grote projecten kijken.” 

Raadslid Jarko ter Veen van Lokaal Sociaal heeft nog wel een kleine suggestie voor een besparing. Onderdeel van de tegenvaller is namelijk een bijdrage van 100.000 euro die de gemeente uittrekt voor de inrichting van De Tirrel. Ter Veen:  “Ik sprak een gebruiker van De Tirrel, die was heel blij met een aantal bloemen die waren geplaatst. Maar tot zijn verbazing werden die na de opening door de koning en koningin weer weggehaald. Het bleken nepbloemen. Dat lijkt mij toch zonde van het geld.”

“Klopt”, zei wethouder Hansems. “Dat was een noodoplossing. We werken aan een structurele oplossing voor de bloemen.”

Op 3 juli neemt de raad een definitief besluit over de financiële afwikkeling van De Tirrel.





  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    De Soul Dance Club
    20:00 - 21:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play