menu Home chevron_right
Economie

LNG-terminal mogelijk langer in Eemshaven

Pim Feijen | 24 juni 2024

Energiezekerheid en energietransitie belangrijke factoren

De Gasunie, tankopslag Vopak en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderzoeken de mogelijkheden voor een langere inzet van de EemsEnergyTerminal (LNG-terminal) in de Eemshaven. Naast LNG, wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor een snellere overgang naar een groen energiesysteem waarbij waterstof en CO2-afvang en -opslag een rol spelen. Dit maakt de Gasunie vandaag bekend.

Met het wegvallen van Russisch gas en het einde van de gaswinning uit het Groningenveld is de energiezekerheid voor Nederland en omliggende landen sterk veranderd. Momenteel is Nederland voor ongeveer 75% afhankelijk van gasimport uit het buitenland. De verwachting is dat structurele LNG-import de komende jaren noodzakelijk blijft, waarbij de LNG-terminal in de Eemshaven eveneens een belangrijke rol kan spelen in de overgang naar duurzame energie.

Waterstof en CO2-opslag

Waar het gaat om het winnen gebruik van waterstof en de mogelijkheden voor CO2 afvang/transport, onderzoeken Gasunie en Vopak of de locatie in de Eemshaven ook in dit opzicht verder kan worden ontwikkeld. Als onderdeel van een eventueel langer gebruik van de EemsEnergyTerminal in de Eemshaven worden marktpartijen momenteel gepolst naar interesse voor deelname.

Langer verblijf Eemshaven

Hierbij is het van belang te onderzoeken onder welke voorwaarden marktpartijen bereid zijn om ook na 2027 LNG te importeren via EemsEnergyTerminal. Ook wordt gekeken naar regelgeving op het gebied van vergunningen en naar de benodigde technische aspecten. De resultaten van het onderzoek kunnen leiden tot een zogenaamde Open Season, waarbij de benodigde capaciteit op een transparante manier aan de markt wordt aangeboden.

EemsEnergyTerminal

De EemsEnergyTerminal is sinds september 2022 operationeel en oorspronkelijk voor een periode van vijf jaar gecontracteerd, tot september 2027. Deze LNG-importterminal, gelegen in de Eemshaven in Nederland, is ontwikkeld door Gasunie om de leveringszekerheid van gas te vergroten en de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. Sinds december 2023 is Vopak medeaandeelhouder, waarbij Gasunie en Vopak ieder 50% aandeelhouder zijn. De terminal maakt import van 8 miljard kubieke meter LNG per jaar mogelijk, dit staat gelijk aan zo’n 25% van de jaarlijkse gasvraag in Nederland. Er wordt gewerkt aan een stapsgewijze uitbreiding van de capaciteit tot ongeveer 10 miljard kubieke meter per jaar.

 





  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Lunchradio
    13:00 - 14:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play