menu Home chevron_right
EemsdeltaPolitiek

Korting Rijk noopt gemeente tot fors bezuinigen

Pim Feijen | 26 juni 2024

Als de gemeente Eemsdelta ook vanaf 2026 inkomsten en uitgaven in evenwicht wil hebben, moet er fors worden bezuinigd. Dat schrijft de gemeente vandaag in een persbericht. De geplande uitgaven zijn vanaf 2026 namelijk hóger dan dat de gemeente van het Rijk aan inkomsten ontvangt. Het gaat om een bezuiniging van circa € 8 miljoen vanaf 2026, vanaf 2028 moet € 13,5 miljoen worden bezuinigd. Inwoners gaan dat merken in de portemonnee.
Niet alleen de gemeente Eemsdelta ziet de financiële positie verslechteren. Veel Nederlandse gemeenten verwachten dat ze vanaf 2026 te weinig geld krijgen van het Rijk om de uitgaven te kunnen dekken.

Gat van 10 miljoen per jaar

Vanaf 2026 gaat het Rijk ongeveer 3 miljard bezuinigen op uitkeringen aan de gemeenten in Nederland. Wethouder Jan Menninga van financiën: “Voor Eemsdelta gaat het om een bedrag van ongeveer € 10 miljoen dat wij vanaf 2026 minder zullen ontvangen van het Rijk. Er is tot nu toe geen enkele aanwijzing dat het nieuwe kabinet deze bezuiniging terug gaat draaien.”  Dat betekent dat de gemeente een oplossing moet vinden voor dat jaarlijks gat van € 10 miljoen.

47 voorstellen om te bezuinigen

Het College van Burgemeester en Wethouders doet in de kadernota 47 bezuinigingsvoorstellen, waarbij het gaat om een  totaalbedrag van ongeveer € 13,5 miljoen. Hoewel het college hierbij heeft geprobeerd de pijn voor de burgers zoveel mogelijk te verzachten, leiden sommige van de bezuinigingen voor inwoners en maatschappelijke organisaties wel degelijk tot lastenverzwaring of minder subsidie.

Extra verhoging OZB

Een van de voorstellen is om de meeste gemeentelijke budgetten te verlagen met een paar procent. Dit levert een besparing op van 3 miljoen. Uitzonderingen vormen gesubsidieerde instellingen, gemeenschappelijke regelingen (regelingen samen met andere gemeenten) en personeel. Het college doet dit voorstel, omdat de gemeente in de afgelopen 3 jaar een overschot had op de jaarrekening van minstens € 10 miljoen. Een ander voorstel van het collega aan de raad is om de onroerendezaakbelasting (OZB) voor woningen en bedrijven vanaf 2026 voor 3 jaar met 2,5% éxtra te verhogen.

Perspectief bieden

De gemeente Eemsdelta heeft overigens voor het komend jaar nog veel plannen op de rol staan. Zo geeft het college aan dat meer geld gaat naar onderhoud van infrastructuur (wegen, voet- en fietspaden) en openbare orde en veiligheid. Met geld van de Nationaal Programma Groningen (NPG) lopen nog verschillende projecten, zoals de verdere ontwikkeling van de Campus in Appingedam. En om de leefbaarheid in de dorpen goed te houden, blijven de dorps- en wijkbudgetten beschikbaar. Inwoners met een laag inkomen kunnen ook in 2025 gebruik blijven maken van de gratis ‘Meedoen Pas’, een ov-chipkaart. En het college blijft zich inzetten om de negatieve gevolgen van de gaswinning opgelost te krijgen, de verschillen kleiner te maken en inwoners perspectief te bieden voor de toekomst.

Op 10 juli vergadert de gemeenteraad over de Kadernota 2025, de Jaarrekening voor 2023 en de 47 voorstellen van het college om te bezuinigen. De vergaderstukken te bekijken via eemsdelta.nl/kadernota.





  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    De Soul Dance Club
    20:00 - 21:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play