menu Home chevron_right
Eemsdelta

Groningen Seaports lanceert Circulands: het innovatieve circulaire industriepark

Marcel Voorthuijsen | 20 september 2024

Groningen Seaports kondigt met trots Circulands aan, de naam voor het gebied Oosterhorn-Zuid in Delfzijl. Het industrieterrein behoorde al tot het beheersgebied van Groningen Seaports en kreeg vanmiddag, tijdens Eemsdeltavisie, officieel de naam Circulands toegekend. Circulands biedt bedrijven de kans om volledig circulair te opereren en is een voorbeeld van een industriepark van de toekomst. Bedrijven die zich hier in de toekomst gaan vestigen, zijn actief in de circulaire industrie en groene chemie.

In het voorjaar van 2022 maakte Groningen Seaports bekend ruim 40 miljoen euro te investeren in het gebied Oosterhorn-Zuid. Deze investering is gericht op de verdere ontwikkeling van het gebied tot een modern industriepark, waar bedrijven samenwerken om hun reststromen te hergebruiken en duurzame energieoplossingen te implementeren. De afgelopen jaren hebben al vele bedrijven hun oog laten vallen op een vestiging op Circulands en zijn er met twee partijen contracten getekend. Sustainable Fuel Plant (SFP) en Circtec zijn op dit moment druk bezig met de bouw van hun fabrieken.

Circulair industriepark
Circulands wordt een duurzaam en circulair industriepark, opgebouwd met gerecyclede materialen en ontworpen met veel groen. Bedrijven gaan er reststromen zoals e-waste, plastics en windturbinebladen hergebruiken. Een pijpleidinginfrastructuur zorgt voor de uitwisseling van reststromen, zoals gassen en warmte, die weer grondstoffen worden voor andere bedrijven. Het park is geïnspireerd door de kringloop van de natuur en streeft naar maximale waardecreatie van materialen.

Met veel groen en natuurlijke elementen werkt het park aan een balans tussen industriële activiteiten en een gezonde leefomgeving voor omwonenden. Cas König, CEO van Groningen Seaports, ziet Circulands als een cruciale stap in de verduurzaming van de industrie: “We hebben ideale omstandigheden gecreëerd om hier hét circulair industriepark van de toekomst te realiseren. Circulands laat zien dat industrie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan.”

Strategische locatie
In de Eemsregio wordt een groot deel van de Nederlandse groene energie opgewekt en komt er ook veel van duurzame energie uit andere landen binnen. Daarmee bevindt Oosterhorn-Zuid zich op een strategische locatie in deze regio. Deze toegang tot schone energie vormt de basis voor de groene chemie en productie op het park. Dit maakt Oosterhorn-Zuid de perfecte locatie voor een circulair industriepark.

Cultuurhistorische locatie
Havenstad Delfzijl heeft een rijke historie, die begon in de dertiende eeuw. In de eeuwen die volgden heeft Delfzijl zich ontwikkeld tot een sterk en uitgestrekt havengebied. Op Circulands wordt aandacht besteed aan de culturele historie van het gebied. Zo wordt er aan de Kloosterlaan een gebied ingericht met verwijzingen naar de culturele historie. Groningen Seaports vindt het belangrijk dat deze historie niet vergeten wordt en heeft de afgelopen jaren, samen met historicus Martin Hillenga, gewerkt aan het verzamelen van de cultureel historische verhalen. Door Studio Paul & Albert is dit verwerkt tot een website. Deze is te vinden via: www.groningen-seaports.com/historie.

De ontwikkeling van Circulands vindt gestaag plaats, waarbij bedrijven in de groene chemie en circulaire industrie de ruimte krijgen om te groeien en te innoveren. Groningen Seaports ziet Circulands als een voorbeeld voor toekomstige circulaire industrieparken en als een belangrijke bijdrage voor een duurzame toekomst.





  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Lunchradio
    13:00 - 14:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play