menu Home chevron_right
Eemsdelta

Overhandiging petitie Provincie

Dirk van Nieuwpoort | 3 oktober 2024

Susan Top, gedeputeerde van de Provincie Groningen, neemt zaterdag 5 oktober om 13.15 uur een petitie in ontvangst van de actiegroep Handen af van de Groote Polder. De petitie is inmiddels meer dan 1100 keer ondertekend.

Overheid en bedrijfsleven zitten met overtollig slib vol kwik, arseen en PFAS. Dat moeten ze kwijt en willen ze daarom lozen in de Groote Polder ten zuiden van Delfzijl. Dat daar natuur en bos voor moeten wijken is voor hen geen probleem, maar voor de omliggende dorpen des te meer.

Actiegroep Handen af van de Groote Polder verzet zich tegen de voorkeusbeslissing van het Groningse provinciebestuur om van de Groote Polder bij Borgsweer een slibdepot te maken. De actiegroep stelt dat het plan voor onherstelbare natuurschade zorgt en ten koste zal gaan van de gezondheid en het welzijn van de regio.

De overhandiging van de petitie gebeurt tegen de achtergrond van de Groote Polder. Om de vervuiling van het slib te illustreren heeft de actiegroep daar containers geplaatst die symbool staan voor de hoeveelheden arsenicum en kwik die volgens het Waterschap op het oppervlaktewater zijn geloosd. Daarnaast zijn er spandoeken opgehangen.

Als vertegenwoordigers van de gemeente Eemsdelta zijn ook wethouder Jan Menninga en verschillende raadsleden uitgenodigd. Statenlid Fenna Feenstra is namens de SP aanwezig om de actiegroep te ondersteunen. Na de overhandiging zal gedeputeerde Top in de kerk van Borgsweer met bezorgde bewoners in gesprek gaan over de geplande ontwikkelingen in de Groote Polder.

Voor de actiegroep zijn zowel de voorgenomen slibinlaat als de aantasting van de huidige natuur onaanvaardbaar. Met de petitie doen omwonenden een dringend beroep op de politiek om het bos te behouden en daarmee hun natuurlijke filter tegen de chemische industrie.





  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Lunchradio
    13:00 - 14:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play