menu Home chevron_right
Eemsdelta

Kosten voor inwoners Eemsdelta stijgen minimaal

Marcel Voorthuijsen | 9 oktober 2024

Het college van burgemeester en wethouders presenteert op 13 november aan de raad een sluitende begroting voor 2025 tot en met 2028. In de begroting staat wat de gemeente gaat doen, met wie ze daarbij samenwerken en hoe het wordt betaald. Een sluitende begroting is een overzicht waarin de geschatte inkomsten en uitgaven aan elkaar gelijk zijn, of waar er zelfs nog wat geld over blijft. De begroting 2025 sluit met een voordelig saldo van € 6,5 miljoen. Met de ‘Jaarrekening 2025’ presenteert het college aan de raad welk bedrag echt over is gebleven en stellen ze voor hoe het bedrag besteed kan worden.

Wat gaat er financieel wijzigen voor inwoners in 2025?
Wethouder Jan Menninga: ,,Begin 2025 ontvangen inwoners de belastingaanslag van de gemeente. Een belastingaanslag is een digitale of brief per post waarin staat hoeveel en voor welke verschillende belastingen je de gemeente moet betalen. De hoogte van het bedrag hangt af van ieders persoonlijke situatie. We willen dat inwoners zo min mogelijk belasting aan ons hoeven te betalen. Toch moeten we bepaalde kosten één op één door berekenen, zoals de riool- en afvalstofheffing en onroerende zaakbelasting.” In 2025 gaat de rioolheffing met €23,60 omlaag. Hierdoor is het nieuwe tarief €232,35. De afvalstoffenheffing stijgt gemiddeld met € 15,09. Hierbij gaan we uit van het vastrecht bedrag en het gemiddelde van het aantal keren dat de grijze container geleegd is. Voor de onroerende zaakbelasting (OZB) betalen inwoners 3% meer in 2025. Voor een koopwoning met een waarde van € 275.000,- betekent dit een stijging van € 12,00. De totale kosten voor een inwoner met een huis van € 275.000,- stijgen dan in totaal met € 3,49 in 2025 ten opzichte van 2024.

Wat gaan we in 2025 nog meer doen?
In 2025 gaan ze extra geld uitgeven aan het onderhoud van onze wegen, de voet- en fietspaden en het groen. Ook gaat de gemeente meer geld uitgeven aan de openbare orde en veiligheid in onze gemeente. Via de gelden van het Nationaal Programma Groningen (NPG) hebben ze nog verschillende projecten lopen, zoals de verdere ontwikkeling van de Campus in Appingedam. Ook gaan ze verder met de uitwerking van het nieuwe Huis voor Cultuur en Bestuur en de centrumontwikkelingen in Appingedam, Delfzijl, Middelstum en Loppersum. Om de leefbaarheid in de dorpen goed te houden, blijven de dorps- en wijkbudgetten beschikbaar. Inwoners met een laag inkomen kunnen ook in 2025 gebruik blijven maken van de gratis Meedoen Pas, een ov-chipkaart. En het college blijft zich onverminderd inzetten om de negatieve gevolgen van de gaswinning opgelost te krijgen, verschillen kleiner te maken en inwoners perspectief te bieden voor de toekomst. Dit voor de korte en lange termijn.

Wat verandert er in de jaren 2026 tot en met 2028?
Vanaf 2026 gaat het Rijk ongeveer 3 miljard bezuinigen op de algemene uitkeringen van gemeenten. De algemene uitkering is geld dat de gemeente van het Rijk krijgt. En de belangrijkste inkomstenbron van gemeenten. Voor de jaren 2026 tot en met 2028 was de begroting daardoor eerst niet sluitend. Daarom is bij de vaststelling van de ‘Kadernota 2025’ in juli van dit jaar een pakket aan bezuinigingsmaatregelen vastgesteld. Door alle bezuinigingsvoorstellen kan het college nu toch een sluitende meerjarenbegroting presenteren voor de jaren 2026 tot en met 2028 aan de raad.

Wanneer behandelt de raad de begroting?
De raad behandelt op 13 november de begroting 2025-2028. De Begroting staat op eemsdelta.nl/begroting.





  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    XL90
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play