menu Home chevron_right
Het Hogeland

Lokaal Sociaal vraagt aandacht voor ‘groene soep’ in de vaarwegen

Omroep Het Hogeland | 9 oktober 2024

Wat doen we aan het kroos in onze vaarwegen? Dat was de vraag van Linda Visser, fractievoorzitter van Lokaal Sociaal in de gemeenteraad van Het Hogeland.

Vaarrecreanten ervaren de laatste maanden veel last van kroos en andere waterplanten. Hun motoren lopen erin vast. Kanoërs moeten wroeten om door de groene soep te komen. Verhuurders van bootjes krijgen negatieve reacties en verliezen omzet.

De vraag van raadslid Visser sluit aan bij een rondrit langs enkele Hogelandster vaarwegen door Omroep Het Hogeland. Al jaren zijn er geregeld problemen met dichtgegroeide maren maar dit jaar is de groene brij bijzonder hardnekkig. 

Beheer ondermaats

Wethouder Nolles (toerisme) gaf aan dat het beheer van de vaarwegen inderdaad ondermaats is, maar verwees vervolgens naar zijn collega Van Keijzerswaard. Die stelde dat het inderdaad een onderwerp van gesprek is met vooral het waterschap. Veel inwoners ervaren het als een groot probleem waar wat mee gedaan moet worden.

Volgens Van Keijzerswaard is het een complex probleem waar niet zomaar een oplossing voor is. Behalve kroos zijn er bijvoorbeeld diverse exoten. Meer fosfaten in het water levert ‘brandstof’ voor de groei van de waterplanten. Maar ook het verbeteren van de waterkwaliteit levert een versnelde groei van waterplanten. Zonnestralen bereiken zo bijvoorbeeld beter de planten op de bodem. Hij wil dat waterbeheerders gezamenlijk zoeken naar een oplossing.

De problemen met het kroos worden ook mogelijk verergerd door de huidige blokkade van de Hunsingosluis in Zoutkamp, door werkzaamheden. Door de afsluiting is afvoer van water met kroos naar het Lauwersmeer niet mogelijk.





  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Delta Rhythm
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play