menu Home chevron_right
Het Hogeland

GroenLinks pleit voor minder graven: ‘Doden zijn klein chemisch afval’

Omroep Het Hogeland | 10 oktober 2024

Onze ecologische voetafdruk stopt niet als we onze laatste stappen op onze aardkloot hebben gezet. Ook als we ondergronds gaan vormen we nog een bedreiging voor het milieu, vindt de raadsfractie van GroenLinks in Het Hogeland. Kunnen begraafplaatsen daar rekening mee houden?, vraagt de fractie zich af.  “Het is misschien vervelend om te zeggen, maar wij worden als we dood zijn klein chemisch afval.”

GroenLinks-raadslid Saskia Visser maakte de opmerking tijdens een discussie in de gemeenteraad over een nieuwe begraafplaats bij Kardinge, op de grens van de gemeente Groningen en Het Hogeland. Initiatiefnemers Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland hebben bij Zuidwolde en Beijum landbouwgrond aangekocht om een natuurbegraafplaats te realiseren. Natuurontwikkeling is een belangrijk onderdeel van het plan.

Raadsfracties van Het Hogeland steunen het initiatief. Wel zijn er bij omwonenden en raadsfracties zorgen over de verkeersafwikkeling rond de begraafplaats. Om die zorgen tegemoet te komen werd het plan al aangepast: er mogen straks geen uitvaartceremonies plaatsvinden. Alleen begrafenissen.

Te druk

Toch is een aantal raadsfracties er nog niet gerust op. Wordt het straks niet te druk met auto’s in het kwetsbare natuurgebied? “Als de plechtigheid elders plaatsvindt, is de kans dan juist niet groot dat mensen met de auto naar de begrafenis komen en dat ze de auto in de berm parkeren”, vroeg Jarko ter Veen (Lokaal Sociaal) zich af. “En als het te druk wordt, kunnen mensen dan niet naar de begrafenis? We hebben tijdens corona gemerkt hoe treurig dat voor mensen is.”

Handhaving

Volgens wethouder Eltjo Dijkhuis zoeken de gemeenten Groningen en Het Hogeland samen met de initiatiefnemers naar oplossingen. “Wat betreft mogelijke parkeerproblemen en verkeersdrukte kijken wij welke maatregelen we ter plekke kunnen nemen. Of in de directe nabijheid. Handhaving is een laatste optie wat mij betreft.”

GroenLinks omarmt het plan voor de natuurbegraafplaats, maar heeft dus, los van de verkeersafwikkeling, een andere zorg. Saskia Visser: “Het is misschien vervelend om te zeggen, maar wij worden als we dood zijn klein chemisch afval. Of zelfs groot chemisch afval. Dan denk ik aan medicijnresten, kwik, cadmium. Als die vervuiling te veel wordt, zou dan bijvoorbeeld het aantal graven wat naar beneden kunnen?”

Wethouder Dijkhuis ging niet specifiek in op de vraag van GroenLinks. “Het milieu is geborgd”, antwoordde wethouder Dijkhuis. “We hoeven geen aanvullende eisen te stellen.”





  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Delta Rhythm
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play