menu Home chevron_right
Eemsdelta

Uitreiking Liefke Munneke Prijs

Marcel Voorthuijsen | 19 oktober 2024

In de Nicolaïkerk in Appingedam is vrijdag  de allereerste Liefke Munneke Prijs uitgereikt. De prijs, een initiatief van Univé, bestaat uit een geldbedrag van €10.000 en wordt elke twee jaar toegekend aan een persoon of organisatie die zich inzet voor de toekomst van het aardbevingsgebied in Groningen. Van de drie genomineerden werd Groninger Gasberaad tot winnaar uitgeroepen.

Liefke Munneke
De Liefke Munnekeprijs is in het leven geroepen door Univé Noord-Nederland, als eerbetoon aan wijlen Liefke Munneke (1956-2021), die zich bij leven bevlogen inzette voor de belangen van slachtoffers van mijnbouwschade in de provincie Groningen. Ook speelde ze een actieve rol in het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen zoals vergrijzing, armoede en leegloop in Noord-Nederland. Haar betrokkenheid leverde haar veel waardering op, onder andere als lid van de ledenraad van Univé Noord-Nederland. Met de prijs wil de Univé het nalatenschap van Munneke eren en mensen en organisaties aanmoedigen die op een vergelijkbare manier inzetten voor de regio en haar inwoners.

‘Regionale initiatieven stimuleren’
‘Met onze wortels in Winsum is Univé al sinds haar oprichting 230 jaar geleden nauw verbonden met Noord-Nederland. En hoewel aardbevingsschade buiten het verzekeringsdomein valt, zien we het als coöperatieve taak om actief bij te dragen een prettige en veilige leefomgeving van onze leden,’ legt Inge Ezinga, bestuurder van Univé Noord-Nederland uit. ‘Als geen ander symboliseert Liefke Munneke deze betrokkenheid in de regio Groningen, met haar onvermoeibare inzet voor onder meer de slachtoffers van aardbevingen en mijnbouwschade. Met deze prijs willen we regionale initiatieven met eenzelfde doel en impact stimuleren en steunen.’

‘Heldin’
De prijs werd uitgereikt door Sandra Beckerman, die zich als Tweede Kamerlid bezighoudt met de gevolgen van gaswinning in Groningen. Volgens de Groningse politica was Liefke Munneke ‘een heldin’ die haar persoonlijk raakte met haar bevlogenheid en daadkrachtige houding en een inspiratie voor haar is in haar strijd om de belangen van door mijnbouwschade gedupeerde Groningers. In de Nicolaikerk in Appingedam maakte Beckerman bekend dat de eerste winnaar van Liefke Munneke Prijs het Groninger Gasberaad is.





  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    XL90
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play