menu Home chevron_right
Het Hogeland

Gemeenteraad: ‘Omroep Het Hogeland blijft de lokale omroep’

Omroep Het Hogeland | 23 oktober 2024

Omroep Het Hogeland blijft de komende jaren de lokale, publieke omroep voor het Hogeland. Dat heeft de gemeenteraad besloten.

De zendmachtiging blijft in ieder geval gelden totdat Het Hogeland is gefuseerd met Omroep Eemsdelta, om samen een streekomroep voor Noord-Groningen te vormen. Beide omroepen willen toegroeien naar één organisatie. Als een fusie een feit is dan moet formeel een nieuwe zendmachtiging worden aangevraagd.

Zorgen

Landelijk zijn zorgen over de financiering van lokale of streekomroepen in dunner bevolkte gebieden, zoals Noord-Groningen. De eisen aan omroepen worden strenger, terwijl ze geen extra geld krijgen. Dat financiële probleem doet zich vooral voor in plattelandsgebieden, omdat de omroepen worden betaald op basis van het aantal huishoudens in hun verzorgingsgebied. In een vorige raadsvergadering zei wethouder Eltjo Dijkhuis dat hij bereid is om met de omroep die de zendmachtiging zou krijgen over ‘perspectief’ te praten.

Vertrouwen

Ook de nieuwe stichting Hogelink wilde de zendmachtiging voor Het Hogeland graag hebben. Uiteindelijk stemde één raadslid voor Hogelink. Alle andere raadsleden spraken hun vertrouwen uit in Het Hogeland, vooral omdat die omroep graag een streekomroep wil worden met Eemsdelta. Partijen als GroenLinks, GemeenteBelangen en CDA zeiden dat ze dat belangrijk vinden.

Het advies van de gemeenteraad gaat nu naar het Commissariaat voor de Media (CvdM), dat een definitief besluit neemt over de zendmachtiging. Het CvdM laat bij dat besluit het advies van een gemeenteraad zwaar wegen.





  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Delta Rhythm
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play