menu Home chevron_right
Eemsdelta

Beelden in beweging, foto’s en films van Delfzijl in de 20ste eeuw

Marcel Voorthuijsen | 20 februari 2023

Het MuzeeAquarium Delfzijl heeft een nieuwe expositie geopend met foto’s en films van Delfzijl in de vorige eeuw. De foto’s zijn voor een deel uit de eigen collectie van het museum en van particuliere bruikleengevers.

Ook de films zijn van particulieren en van de Groninger Archieven, zoals de film van de Onafhankelijkheidsfeesten in Delfzijl, van 1914 en van 1939. Deze films zijn waarschijnlijk gemaakt door dhr. Schepel, de vader van dhr. Schepel die de bioscoop ‘City Theater’ heeft laten bouwen in het centrum. Schepel senior was fotograaf, zijn fototoestel is ook te zien op de expositie. Er hangt een labeltje aan met zijn telefoonnummer: 37, uit het begin van de 20ste eeuw.

Op de tentoonstelling is een collectie foto- en filmapparatuur te zien, toverlantaarns en een stereokijker, met zijn opvolger de viewmaster. Bijzonder zijn de spionagecamera’s: eentje is bijzonder klein – voor de jaren ‘70 – en het koordje wat eraan hing diende om de juiste afstand te bepalen tussen het toestel en het document dat gefotografeerd moest worden. De tentoonstelling is te zien tot en met 18 juni.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    XL90
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play