menu Home chevron_right
Agenda Tips

Bijzonder orgelconcert in de Nicolaïkerk Appingedam

Marcel Voorthuijsen | 13 oktober 2023

Met als titel “Voyage” wordt op zaterdag 21 oktober een toegankelijk en verrassend concert gegeven in de Nicolaïkerk waarin het Hinsz-orgel op een bijzondere manier een ondersteunende rol speelt. Het concert begint om 20.15 uur.

Voyage(dit betekent Reis) is een creatie van toneeltechnicus Herman van Keulen en organist Vincent Hensen-Oosterdijk. De bezoeker duikt met hen de kosmos in. Een duistere kerk, prachtige beelden en geluid en natuurlijk de klanken van het fenomenale Hinsz-orgel vormen
de basis van deze experience. De bezoeker verkent met de artiesten de pracht en de grootte van het universum. Door muziek en geluid sturen zij de bezoeker vanuit de verwondering naar het desolate van het heelal. Afstanden worden groter en ons perspectief wordt benadrukt.

Het middendeel van Voyage is de film Le Voyage dans la Lune van Georges Meliès uit 1902! Deze speelfilm heeft geen geluid en Vincent zal al improviserend op het Hinsz-orgel hierin voorzien. In deze film is te zien hoe een groep wetenschappers in een capsule naar de maan wordt geschoten met een kanon. Hier ontmoeten ze maanmannetjes en hun koning. Na enige schermutselingen keren ze terug naar de aarde, waar ze onthaald worden als helden.

Tot slot stappen de bezoekers zelf “in de raket”. Zij horen het starten van de motoren, de “countdown”, een fanfare klinkt nog in de verte. Alle geluid van de wereld is verzameld in het moment dat de raket loskomt van de aarde, maar langzaamaan keren ze naar de leegte, de stilte terug. Vervolgens kijken ze vanuit het heelal terug naar de aarde.

De toegangsprijs is € 10,–(contant aan de kerk).

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    XL90
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play