menu Home chevron_right
Eemsdelta

Carillon Nicolaikerk speelt voor vrede in Oekraïne

Marcel Voorthuijsen | 21 februari 2023

Op 24 februari 2023 is het een jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Tot op de dag van vandaag wordt er gevochten. De impact van deze oorlog is enorm, vooral natuurlijk voor de Oekraïense burgerbevolking van wie velen vluchtten, ook naar Nederland.

Om de Oekraïense vluchtelingen voor wie de oorlog elke dag in hun leven is, juist ook op 24 februari te laten weten dat we met hen meeleven, heeft Rotary in Nederland een plan bedacht. Vele carillons in Nederland spelen van 19.30 tot 20.00 muziek die past in het thema solidariteit, compassie, vrede en liefde. Vervolgens worden de kerkklokken geluid om de slachtoffers van deze oorlog te gedenken.

Rotary Appingedam biedt Oekraïense vluchtelingen aan om deze dag te gedenken op deze manier. Adolph Rots, beiaardier van het Damster carillon zal dit bespelen. Na het Oekraïense volkslied worden bewerkingen uitgevoerd van Oekraïense liederen. In de Eemsdelta zijn ca 150 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Bierum en Wagenborgen.

Carillons in heel Nederland en daar buiten doen mee

Rotary Nederland, met Rotary Voorburg als initiatiefnemer, heeft haar clubs en beiaardiers opgeroepen de samenwerking aan te gaan, en op 24 februari aandacht te vragen voor vrede in Oekraïne. De actie vindt ook internationale navolging. De Rotary in het Poolse Konstancin-Jeziorna doet mee en gaat in Polen meer clubs en carillons enthousiast maken. Ook in Duitsland en België zijn ook enkele clubs die zijn aangesloten bij het initiatief.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Black en Blues
    23:00 - 00:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play