menu Home chevron_right
Agenda Tips

Carillonbespeling op het Hemonycarillon van Middelstum

Dirk van Nieuwpoort | 12 augustus 2023

Op 20 augustus 2023 door Henk Veldman van 14.00 tot 15.00 uur.

Op het Hemonycarillon uit 1662 kan muziek uit alle tijden worden gespeeld, voor deze bespeling heeft beiaardier Henk Veldman gekozen voor muziek uit de 16e en vroeg 17e eeuw die al bestond toen de klokken van het carillon in de toren van de Hippolytuskerk werden gehangen, de componisten (Jan Pietersz. Sweelinck en tijdgenoten) waren inmiddels al overleden. De kracht van die muziek ligt in de serene rust die bij instrumenten in middentoonstemming wordt bereikt.

Alle akkoorden zijn in principe zuiver en daartussen vinden virtuose toonladderfiguren en vele variatiesvormen hun weg, zodat er een speelse, beweeglijke klank ontstaat. Want het gaat om de rijkdom van de klank bij deze oude muziek. Deze muziek is echter zo wonderschoon en zo goed geschreven, dat ze nooit verveelt, al moet je de schoonheid leren ontdekken, want ze ligt niet makkelijk voor het oprapen.

Heel bijzonder dat muziek uit die tijd ook nu nog steeds veel toehoorders weet te boeien, de stukken worden nog steeds uitgevoerd, al zo’n 400 jaar populair.

Zie het volledige programma op www.carillonmiddelstum.nl.

Tijdens de bespeling is de toren te bezoeken, de Hippolytuskerk is dagelijks geopend.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    XL90
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play