menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

Duurzame diesel brengt CO2-uitstoot waterschap fors naar beneden

Marcel Voorthuijsen | 10 oktober 2023

Waterschap Noorderzijlvest gebruikt duurzame HVO100-diesel (Hydrotreated Vegetable Oil) voor het volledige machinepark en drie gemalen. Hierdoor daalt de CO2-uitstoot aanzienlijk. HVO100 levert een CO2-reductie op van maar liefst 90 procent in vergelijking met normale diesel. Het gebruik van deze brandstof past binnen de duurzame doelen van het waterschap, zoals op termijn klimaatneutraal worden.

Inkoop duurzame diesel opnieuw aanbesteed

Noorderzijlvest wil duurzaamheid zoveel mogelijk toepassen in het dagelijkse werk. Samen met Drents Overijsselse Delta besteedde het waterschap de inkoop van duurzame diesel onlangs opnieuw aan. Future Fuels kwam hierbij als winnende partij uit de bus.

“Behalve dat wij de duurzame diesel gebruiken voor al ons eigen materieel in de buitendienst, stimuleren we ook de partijen die voor ons ‘in het veld’ werken om dezelfde brandstof te gebruiken,” licht dagelijks bestuurslid Herman Beerda toe. “Dus naast de trekkers, kranen en maaiboten van het waterschap gaat het dan ook om machines van aannemers en loonbedrijven en de tankwagens die ons rioolslib van rioolwaterzuiveringen transporteren. Ons waterschap verbruikt 640.000 liter diesel per jaar. Dat scheelt dus fors aan CO2-uitstoot.”

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    XL90
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play