menu Home chevron_right
Eemsdelta

Gemeente Eemsdelta deelt 1.350 kinderboeken uit

Marcel Voorthuijsen | 4 oktober 2023

Wethouders Annalies Usmany-Dallinga en David de Jong reikten vanochtend aan kinderen van Praktijk de Ezelsbrug in Zeerijp het boek ‘Groetjes uit Zeerijp’ van schrijfster Lysette van Geel uit. In het kader van Kinderboekenweek krijgen alle 1.350 leerlingen uit de groepen 6 tot en met 8 die in de gemeente Eemsdelta naar school gaan, dit boek. Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar ‘Bij mij thuis’. Thuis betekent voor iedereen iets anders en thuis bestaat in veel verschillende vormen. De school, het klaslokaal is voor veel kinderen ook een soort thuis. Een plek waar zij zich veilig en fijn moet kunnen voelen.

Aansluiten bij het thema

Wethouder Usmany-Dallinga: “De meeste kinderen in onze gemeente komen dagelijks in aanraking met de gevolgen van de aardbevingen. Wonen tijdelijk niet meer in hun eigen huis, omdat hun huis is gesloopt of wordt versterkt. Of ze hebben familie of vriendjes en vriendinnetjes waar dit voor geldt. Ook zitten ze bijna allemaal in nieuwe of versterkte schoolgebouwen. Het boek Groetjes uit Zeerijp sluit hier mooi bij aan.”

Lezen bevorderen

Lezen is belangrijk, want het vergroot de woordenschat en de technische leesvaardigheid. Lezen ligt aan de basis van de taal- en leesontwikkeling van kinderen en aan de kansen die zij krijgen op school en in de maatschappij. Lezen verruimt het denken en leert kinderen om anderen beter te begrijpen. Wethouder De Jong: “Met deze actie hopen we nog meer kinderen te enthousiasmeren voor het lezen van boeken. Want naast dat het nuttig is, is lezen ook gewoon hartstikke leuk!”

Over ‘Groetjes uit Zeerijp’

Chrisje (11) woont in Zeerijp in Noordoost-Groningen. Het laatste jaar op de basisschool lijkt een mooi jaar te worden: de afscheidsmusical, een supergezellige klas en misschien wel haar eerste verkering. Maar van de ene op de andere dag gooit een aardbeving roet in het eten. De school in Zeerijp raakt beschadigd en de kans is groot dat Chrisje haar laatste jaar in een wildvreemde klas in een ander dorp moet afmaken. Samen met de meester bedenkt de klas een geldinzamelingsactie om de school te redden. Maar….het geld voor het herstel wordt gestolen én de meester verdwijnt!

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    XL90
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play