menu Home chevron_right
Eemsdelta

Gemeente Eemsdelta zet stedenband met Shunan City voort

Dirk van Nieuwpoort | 10 augustus 2023

De gemeenten Eemsdelta en Shunan City (Japan) hebben sinds 1 augustus 2023 een stedenband. Op deze dag werd in Shunan City de stedenband van Delfzijl en Shunan door Eemsdelta en Shunanvoortgezet. Loco-burgemeester Annalies Usmany-Dallinga en burgemeester Ritsuko Fujii van Shunan City ondertekenden hiervoor een overeenkomst. De overeenkomst zorgt ervoor dat de jeugduitwisseling met Japan door kan blijven gaan na de gemeentelijke herindeling.

Raadsleden Nick Boersma en Jan Chris Wagenaar waren aanwezig namens de gemeenteraad van Eemsdelta. De organisatie van het uitwisselingsprogramma ligt in handen van Stichting Stedenband Eemsdelta Shunan City.

Jeugduitwisseling

Loco-burgemeester Annalies Usmany-Dallinga: “We hebben gezien hoe waardevol de jeugduitwisseling tussen beide gemeenten is. Niet alleen dankzij het mooie en gevarieerde programma dat de stichting heeft opgezet. Onze jeugd heeft ook onvergetelijke indrukken opgedaan door een week lang onderdeel te zijn van een Japans gastgezin. Hierdoor konden zij kennismaken met de Japanse cultuur. Maar vooral vriendschap sluiten met jongeren die ze zonder deze uitwisseling nooit hadden ontmoet. Met de overeenkomst hebben we ervoor gezorgd dat deze uitwisseling mogelijk blijft.”

Contacten

In 1990 begon de stedenband vanuit de industrie die Delfzijl en Shunan City deelden. In het programma voor de bestuurlijke en ambtelijke delegatie was daarom een bezoek aan Tosoh Corporation opgenomen. Tosoh Corporation vormt samen met Nouryon op het Chemiepark in Delfzijl de joint venture Delamine.
Daarnaast is de delegatie op uitnodiging van Shunan naar de universiteit van Shunan City geweest om informatie uit te wisselen over de Campus Eemsdelta Groningen in Appingedam. Loco-burgemeester Annalies Usmany-Dallinga: “Iedere uitwisseling maakt je rijker. Vooral bij een uitwisseling met een ander land. Zo hebben we ook kunnen ervaren hoe een Japanse gemeente werkt.”

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Eemsdelta Sport
    16:00 - 17:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play