Gemeente versnelt vervanging straatlampen door led-verlichting

Straatlampen in Het Hogeland maken versneld plaats voor led-verlichting. In Het Hogeland bestaat nu veertig procent van de straatverlichting uit led-lampen, dat moet over een paar jaar honderd procent zijn. Bijna zevenduizend oude straatlampen worden vervangen.
De vervanging kost ongeveer 2.5 miljoen euro. Maar omdat led-verlichting langer meegaat en minder stroom kost, bespaart de gemeente jaarlijks zo’n tachtig procent op de stroomkosten. Dat staat gelijk aan het jaarlijkse stroomverbruik van 280 huishoudens. Daarbij zorgt led-verlichting volgens de gemeente voor minder lichtvervuiling, omdat het licht meer wordt gedimd dan bij normale straatverlichting. Reguliere straatverlichting bestaat nu vaak uit natriumlampen.
Slimme lampen
De led-lampen kunnen ook andere functies hebben, zoals het meten van de luchtkwaliteit en geluidsmetingen. De lampen kunnen ook uitgerust worden met een bewegingscensor. Het Hogeland kiest nu nog niet voor deze extra toepassingen.
Gedimd led-licht kan als nadeel hebben dat mensen zich minder veilig voelen op straat. De gemeente Utrecht bijvoorbeeld zocht naar alternatieven, maar dat bleek nog niet zo eenvoudig: (verhaal gaat verder onder de link)
In een aantal gemeenten in Frankrijk zijn ze wel een stap verder. Daar kunnen inwoners zelf de straatverlichting aanzetten met hun mobiele telefoon (verhaal gaat verder onder de link):
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/12/27/straatverlichting-frankrijk-app
Eind 2027 moet de vervanging in Het Hogeland klaar zijn. De gemeenteraad praat volgende week woensdag over het voorstel van burgemeester en wethouders.