Grensoverschrijdend gedrag bij Ambulancedienst Groningen

Afgelopen najaar verschenen in de media berichten over vermeende misstanden binnen de Ambulancedienst Groningen. De organisatie heeft het bureau Het Zuiderlicht gevraagd onderzoek te doen naar de organisatiecultuur. Deze week presenteerden zij hun bevindingen. Het waren volgens de Ambulancedienst rake, confronterende boodschappen. Het rapport bevestigt hetgeen eerder in krantenberichten stond. Het blijkt dat grensoverschrijdend gedrag structureel voorkomt, dat er een goede organisatiestructuur ontbreekt en dat het management te operationeel is ingesteld.
Negeren van signalen
Een ander structureel probleem is het stelselmatig toedekken, niet serieus nemen, bagatelliseren en negeren van meldingen en signalen door medewerkers bij het management van het bedrijf, concluderen de onderzoekers. Er is sprake van een angstcultuur en er wordt geroddeld. Tussen het hoofdkantoor en de werkvloer maar ook in teams onderling en tussen verschillende ambulanceposten. We zijn sterk gegroeid de afgelopen jaren maar de aandacht voor mensen en de professionalisering van de bedrijfsvoering zijn niet voldoende mee ontwikkeld. In alle lagen van de organisatie komen de problemen voor.
Werk aan de winkel
‘Er is werk aan de winkel voor alle collega’s van onze organisatie’, vindt Jack Thiadens interim-bestuurder. ‘Op alle lagen, van de werkvloer tot aan het management zal een verandering plaats moeten vinden. Zodat we met elkaar kunnen werken aan de toekomst. Aan een gezonde organisatie waar het voor iedereen fijn werken is. Waar niet alleen goede zorg voor de patiënt centraal staat, maar ook zeker goede zorg voor elkaar en een veilige werksfeer.’