menu Home chevron_right
Eemsdelta

Groningers terughoudend in gesprek over de dood

Marcel Voorthuijsen | 5 oktober 2023

Groningers zijn terughoudender dan inwoners van andere provincies als het gaat om een gesprek over de dood met kinderen. Dat blijkt uit het grootschalig Nationaal Onderzoek naar de Dood. Het percentage Groningers dat het (helemaal) oneens is met de stelling dat dit onderwerp vaker met kinderen besproken moet worden (25 procent) ligt beduidend hoger dan het landelijk gemiddelde (12 procent). Bovendien vindt ruim een kwart van de Groningers dat de dood niet besproken moet worden in het onderwijs. Landelijk wil bijna 85 procent dat dit onderwerp juist wel op scholen behandeld wordt.

‘Een persoonlijk en betekenisvol afscheid is van essentieel belang voor het rouwproces,’ zegt Patricia Schoonhoven, Locatiemanager Crematorium Stilleweer in Appingedam van DELA. ‘De regionale inzichten die uit dit onderzoek naar voren komen, benadrukken de diversiteit van behoeften en wensen rondom het afscheid nemen. Bij DELA geloven we dat het belangrijk is om deze verschillende perspectieven te begrijpen en respecteren. Hierdoor kunnen we nabestaanden ondersteunen bij het creëren van een afscheid dat aansluit bij hun unieke behoeften en waarden.’

Nationaal Onderzoek naar de Dood

Deze en andere resultaten komen uit een grootschalig nationaal onderzoek naar het omgaan met de dood dat in opdracht van coöperatie DELA is uitgevoerd. Het onderzoek werd gehouden door Markteffect onder 2104 respondenten, van wie 226 in Groningen en Friesland. Het onderzoek bestond uit een online enquête met 33 vragen.

Het doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in de beleving, emoties en gedragingen van mensen in Nederland met betrekking tot de dood. De resultaten bieden waardevolle inzichten en geven een beeld van hoe de Nederlandse samenleving omgaat met dit onderwerp. De terughoudendheid van Groningers, de nadruk op kleinschalige diensten in Friesland en de voorkeur voor natuurbegraven laten zien hoe regionale verschillen een rol spelen bij het vormgeven van het afscheid.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    XL90
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play