menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

Groningse kinderen duiken lekker in de modder

Pim Feijen | 25 juni 2024

ModderDag staat weer voor de deur. De dag waarop kinderen op de kinderopvang heerlijk mogen kliederen met modder. In de provincie Groningen zullen op vrijdag 28 juni op 185 opvanglocaties bijna 14.000 kinderen naar hartenlust met modder spelen. “Ontzettend belangrijk”, stelt Marion de Cocq van IVN Natuureducatie, die deze 12e editie weer mogelijk maakt. “Lekker buiten spelen en vies worden staat enorm onder druk, terwijl dat gezond is voor de ontwikkeling van kinderen. Daar vragen wij met ModderDag aandacht voor.”

Smartphones

Vroeger waren in een boom klimmen, slootje springen en een steen over het water keilen voor kinderen heel normale activiteiten. Het ontdekken van de wereld gebeurt tegenwoordig echter vooral virtueel, via games, tablets en smartphones. Kinderen van nu zitten veel meer binnen dan hun ouders en opa’s en oma’s deden. Een ontwikkeling die niet goed is voor onder andere de ogen en motoriek en ook leidt tot meer overgewicht bij kinderen.

Lekker struinen in de natuur

IVN pleit er daarom voor dat kinderen veel meer naar buiten gaan en dan het liefst de natuur in. Buiten spelen in de natuur stimuleert de ontwikkeling van kinderen enorm, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Natuurrijke speelplekken, zoals een groen park of bos, waar kinderen ook lekker kunnen struinen, zorgen voor ander, actiever speelgedrag dan de standaard wipkip of glijbaan.

Modderactiviteiten

Landelijk doen zo’n 4400 kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties en in totaal ongeveer 330.000 kinderen aanstaande vrijdag mee met ModderDag. Zij organiseren allerlei modderige activiteiten voor hun kinderen, zoals het houden van een modderloop, het spelen van moddervoetbal, schilderen met modder of het maken van heksensoep. Het doel: bewegen en lekker vies worden.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Black en Blues
    23:00 - 00:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play