menu Home chevron_right
Het Hogeland

Inwoners Pieterburen hebben beperkte rol bij nieuwe invulling zeehondencentrum

Omroep Het Hogeland | 18 juni 2024

(Door: Mario Meijer)

Inwoners van Pieterburen hebben een beperkte rol bij het bepalen van een nieuwe bestemming voor het pand van zeehondencentrum Pieterburen. Dat zei wethouder Stefan van Keijzerswaard tijdens een bijeenkomst met inwoners. Ook de rol van de gemeente is klein. Maar: er is een achterdeurtje, zei de wethouder.

De gemeente had een bewonersbijeenkomst uitgeschreven in het dorpshuis om het over de nieuwe invulling van het pand te hebben. Het zeehondencentrum gaat onderdeel uitmaken van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC) in Lauwersoog. Daarmee verdwijnt er een grote publiekstrekker uit Pieterburen. Het dorpshuis was goed gevuld.

Invloed

Hoewel de gemeente in de uitnodigingsbrief de indruk wekte dat de inwoner samen met de gemeente kon meedenken en meepraten over de toekomst, blijkt de daadwerkelijke invloed beperkt. De gemeente stelde in de uitnodigingsbrief onder meer de vraag aan de inwoner of er behoefte was aan nieuwe woningen of een uitbreiding van recreatiemogelijkheden.

Wethouder Van Keijzerswaard gaf aan dat de verkoop van het pand in beginsel een aangelegenheid is tussen verkoper (het zeehondencentrum) en koper. Indien de huidige bestemming niet wordt gewijzigd, heeft de inwoner feitelijk niets te vertellen. Dit kan dus betekenen dat er geen woningen komen, ook als inwoners dat graag zouden zien.

Troef

De wethouder stelde de parkeerplaats, waarvan de gemeente eigenaar is, als troef te kunnen inzetten. Op die manier kan de gemeente toch invloed uitoefenen. De parkeerplaats is verbonden met het pand. De gemeente komt in beeld indien de bestemming van de parkeerplaats bij nieuwe plannen ook zou moeten worden gewijzigd.

De gemeente heeft sinds de introductie van de Omgevingswet begin dit jaar de verplichting bij wijziging van het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) de inwoner te betrekken. Als de nieuwe initiatiefnemer onder de inwoners geen of weinig draagvlak heeft voor zijn nieuwe plannen, dan moet hij dat kunnen uitleggen.

Participatie

Naast het college heeft de gemeenteraad in dit geval de bevoegdheid om te controleren of er bij een eventuele wijziging aan de formele vereisten (waaronder participatie) is voldaan. Inhoudelijk heeft de raad geen invloed. De boodschap leidde tot enige verontwaardiging vanuit de zaal. Het zeehondencentrum is vanaf 1971 onlosmakelijk verbonden met Pieterburen. Een inwoner vroeg zich af waarom het zeehondencentrum niet zelf aanwezig was om daar tekst en uitleg over te komen geven. Een andere inwoner vroeg zich af waarom de gemeente er destijds voor gekozen heeft om het pand niet zelf te kopen. De gemeente staat immers voor 9 miljoen euro garant voor het Werelderfgoedcentrum (WEC).

Mogelijkheden

Het gebrek aan duidelijkheid over de toekomst van de locatie drong in de loop van de bijeenkomst steeds dieper tot de inwoners door. Wethouder Van Keijzerswaard bleef desondanks het belang benadrukken om met elkaar in gesprek te blijven; “Ik blijf in mogelijkheden denken. Nodig mij gerust uit voor een gesprek.”

 

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Black en Blues
    23:00 - 00:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play