menu Home chevron_right
Eemsdelta

Nationale Pannenkoekdag weer ongekend populair bij basisscholen

Marcel Voorthuijsen | 6 maart 2023

Op vrijdag 17 maart gaan zo’n 75.000 leerlingen van basisscholen in heel Nederland weer massaal pannenkoeken bakken voor ouderen. ‘De belangstelling om opa’s en oma’s te verwennen met lekkere zelfgebakken pannenkoeken is weer net zo groot als voor corona,’ aldus de initiatiefnemers. In Groningen doen 90 basisscholen mee. Dat kinderen in deze provincie ouderen een warm hart toedragen, blijkt ook uit allerlei extra activiteiten die juffen en meesters dit jaar organiseren.

Op Nationale Pannenkoekdag worden opa’s en oma’s en ouderen uit de buurt die zelfstandig of in een verzorgingshuis wonen, in het zonnetje gezet. ‘Samen pannenkoeken eten blijkt een ideaal recept om wat extra aandacht te besteden aan de oudere medemens,’ aldus Marieke Grit van Koopmans.

Verschillende nationaliteiten

Vanuit het thema ‘jong houdt van oud, jong bakt voor oud’ geeft elke school een eigen twist aan deze Nederlandse traditie. Bij de Protestants Christelijke Basisschool De Wegwijzer in Slochteren mogen kinderen die helaas al een opa of oma missen, een ‘gast op leeftijd’ uitnodigen in hun tot pannenkoekrestaurant omgetoverd klaslokaal. Bij RKB De Schelp in Uithuizen heeft iedere groep een aandeel in het pannenkoekfeest: van het aankleden van de ruimte tot het zingen van Oudhollandse liedjes. In Ter Apel gaan kinderen met verschillende nationaliteiten die les volgen op de Interschool samen met oudere bewoners van het AZC pannenkoeken bakken en eten.

Pannenkoekdag in cijfers

Dankzij het enorme enthousiasme van leerlingen, juffen, meesters, ouders en vrijwilligers blijft Nationale Pannenkoekdag ongekend populair. Tijdens deze 16de editie doen 1.510 scholen in Nederland mee. ‘Daarmee is de belangstelling voor dit jaarlijks terugkerend evenement weer net zo groot als voor corona,’ aldus Loes Tigelaar van Tefal. In heel Nederland gaan 75.000 leerlingen voor 79.000 ouderen zo’n 162.500 pannenkoeken bakken. Daarvoor krijgen ze 16.250 Koopmans Pannenkoekmixen, 3.250 Tefal pannenkoekpannen en 45.000 koksmutsen.

Jong en oud in contact

Nationale Pannenkoekdag wordt mogelijk gemaakt door Tefal en Koopmans. Beide initiatiefnemers organiseren sinds 2007 Nationale Pannenkoekdag om jong en oud op een vrolijke manier met elkaar in contact te brengen en een leuke dag te bezorgen. Naast de communicatie en organisatie richting scholen, zorgen Tefal en Koopmans dat de deelnemende basisscholen startpakketten krijgen met de benodigde ingrediënten voor een pannenkoekenmaal voor ouderen, van pannenkoekpannen en pannenkoekmixen tot koksmutsen en tafelkleden.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    XL90
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play