menu Home chevron_right

CountryFile

Roel Stäbler


Te beluisteren op

perm_contact_calendar schedule access_alarms
Zondag 12:00 14:00

Winnaar van de DCMA Radio Award 1996, 1998, 2012, 2014, 2015 en 2017.

Beste Country Radioprogramma van Nederland.

CountryFile is het countryprogramma van Omroep Eemsdelta en wordt gepresenteerd door Roel Stäbler. Roel heeft door de jaren heen alle stijlen en invloeden in de country muziek bijgehouden en geldt als een professional in ‘country music’. Hij won in 1996, 1998, 2012, 2014, 2015 en 2017 voor zijn programma `CountryFile` de DCMA Radio Award voor Beste Country programma bij lokale radio.

Roel bezocht vele jaren achtereen de `Country Radio Seminar` in Nashville en ging daar in 1998 als enige van 2500 internationale radiomakers naar huis met `radio-liners` van Garth Brooks. Dit feit werd ´s avonds breed uitgemeten op de Amerikaanse TV zender TNN (The Nashville Network).

Roel hield door deze bezoeken aan de ‘CRS’ zeer goede contacten over met de diverse grote Amerikaanse country labels die hem nog steeds de nieuwste releases op country gebied toesturen. Roel is ‘member of CMA in good standing’, ‘proud member of the Americana Music Association’, is lid van de ‘Dutch Roots Radio Ring’ en rapporteert maandelijks aan de ‘Euro Americana Chart’, kortom…. Roel is Country!

CountryFile CD van de Week:

Album: Let’s Sing Some Country!
Artist: Dailey & Vincent
Label: BMG
Release Date: September 16, 2022

In bluegrass is de uit meerdere leden bestaande band Dailey & Vincent al lang een vaste eenheid. Vanaf hun uitgekomen gelijknamige album in 2008 is de formatie geabonneerd op plaats een of twee van de Genre-Charts incl. Grammy’s. Ook in de country-gemeenschap wordt tamelijk positief gereageerd op de harmonische roots-klanken van deze formatie rond Jamie Dailey en Darrin Vincent. Meer dan een 19e plaats heeft dit  echter nog niet voor ze opgeleverd. Dat zou nu wel eens kunnen veranderen. Ten slotte heeft de evenzo vocaal als virtuoze band met “Let’s Sing Some Country” nu een nieuw muzikaal terrein aangeboord. Het zal erom spannen.

En je zult waarschijnlijk versteld staan, want wat deze Nashville-act op het tiende album heeft te bieden is meer country, heeft meer roots-feeling en brengt meer geweldige melodieën dan de meeste gevestigde country-acts nu. Om van de ambachtelijke implementatie nog maar te zwijgen, want die is gewoon vlekkeloos. Het moge duidelijk zijn, dat hier twee deskundigen aan het werk zijn, maar ook twee kenners. Stammend uit Nashville weten deze twee bandleiders natuurlijk heel precies uit welk hout een overtuigende country-song is gesneden. Ze kunnen het overbrengende gevoel met geloofwaardige woorden en niet al te ‘zielige” harmonieën verpakken.

Tegelijkertijd is het interessant, welk soort country Dailey & Vincent bedoelen als ze “Let’s Sing Some Country!” roepen. Ja, welke? Vroeger zal deze vraag niet gesteld zijn, country was country. Of misschien western, maar dat was het dan ook met diversiteiten. Vandaag de dag ligt dat duidelijk wat gecompliceerder, maar daarover hoeven we nu niet uit te wijden. Laten we liever bij de elf tracks op dit album blijven en die zijn zeker niet te vergelijken met de huidige country-definitie. Helemaal niet zelfs. Hun interpretatie van country heeft meer met de ’90-er jaren van doen, met de sound toen  dit traditie-genre voorzichtig de kant opging van rock en pop, maar nog lang niet kapte met de roots. Veel ’90-er jaren feeling en bovendien songs, die geïnspireerd waren op de muziek van de seventies en eighties. Zoete, zorgeloze retro-klanken, die dus voor een goede sfeer zorg droegen.

Samengevat: een bluegrass-band toont, hoe het er in country-music aan toe gaat. Dailey & Vincent vertolken op hun eerste country-album “Let’s Sing Some Country!” uitstekende muziek. Vince Gill, Allison Kraus, Rhonda Vincent en Jimmy Fortune waren behulpzaam. Een top-album!

playlist 38_220925 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  Lunchradio
  13:00 - 14:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play