menu Home chevron_right

CountryFile

Roel Stäbler


Te beluisteren op

perm_contact_calendar schedule access_alarms
Zondag 12:00 14:00

Winnaar van de DCMA Radio Award 1996, 1998, 2012, 2014, 2015 en 2017.

Beste Country Radioprogramma van Nederland.

CountryFile is het countryprogramma van Omroep Eemsdelta en wordt gepresenteerd door Roel Stäbler. Roel heeft door de jaren heen alle stijlen en invloeden in de country muziek bijgehouden en geldt als een professional in ‘country music’. Hij won in 1996, 1998, 2012, 2014, 2015 en 2017 voor zijn programma `CountryFile` de DCMA Radio Award voor Beste Country programma bij lokale radio.

Roel bezocht vele jaren achtereen de `Country Radio Seminar` in Nashville en ging daar in 1998 als enige van 2500 internationale radiomakers naar huis met `radio-liners` van Garth Brooks. Dit feit werd ´s avonds breed uitgemeten op de Amerikaanse TV zender TNN (The Nashville Network).

Roel hield door deze bezoeken aan de ‘CRS’ zeer goede contacten over met de diverse grote Amerikaanse country labels die hem nog steeds de nieuwste releases op country gebied toesturen. Roel is ‘member of CMA in good standing’, ‘proud member of the Americana Music Association’, is lid van de ‘Dutch Roots Radio Ring’ en rapporteert maandelijks aan de ‘Euro Americana Chart’, kortom…. Roel is Country!

CountryFile CD van de Week:

Album: On The Ranch
Artist: Emily Nenni
Label: Normaltown/New West
Release Date: November 4, 2022

In principe komt het debuut-album van Emily Nenni in het verkeerde seizoen uit. De Amerikaanse singer/songwriter presenteert met haar album “On The Ranch” de perfecte soundtrack voor een vroege avond op het terras of balkon als je na een lange werkdag je benen omhoog legt, geniet van een koud drankje en tevreden terugkijkt op je eigen werkdag.

De meeste nummers van haar geven een ingehouden plezier weer. Ze zetten je aan tot een glimlach, maar niet dusdanig, dat je direct wilt dansen. Ze beheerst ook de melancholie in een wat minder sterke vorm. Emily heeft het zelfs over een honky-tonk-feeling. Haar voorbeelden vindt ze terug in de country-music van de ’80-er jaren.

Daarbij komt, dat Emily alles anders is, dan een country-girl uit de cliché-catalogus. Ze is geboren en getogen in Californië met zicht op de Pacifische Oceaan. Het elan voor muziek heeft ze geërfd van haar ouders, die haar al vroeg meenamen naar concerten en er voor zorgden, dat ze geen angst kent voor contacten. Haar moeder is een fan van Willie Nelson, Jessi Colter en Hank Williams. Haar vader, een radiopresentator, bracht haar al vroeg in contact met James Brown en John Coltrane. Bijna nog belangrijker dan de muziek, waarnaar haar ouders met haar luisterden en haar interesse opwekten, waren de talloze muziekverhalen, die ze haar vertelden en haar enthousiasme aanwakkerden. Die stonden los van een bepaald genre, ook al heeft ze haar stijl gevonden in country-music.

Na een studie geluidstechniek, die ze overigens niet heeft afgemaakt, is Emily naar Nashville getogen om daar te gaan werken. Werken betekende zeker in het begin, werk in een restaurant. ’s Avonds trad ze wel op in clubs. Zo leerde ze Eli (van de Eli Young Band) kennen, die ze uiteindelijk volgde naar Colorado, waar ze op een ranch ging werken. Niet als cowgirl, maar als hulp in de huishouding. In dit gezinsleven vond ze de tijd om met Mike Eli  aan haar debuut-EP “Hell Of A Woman” te werken: een onafhankelijk geproduceerd werk, dat opgevolgd zou worden met nog twee EP’s. De titeltrack van haar tweede EP “Long Game” ontwikkelde zich tot een streaming-hitje, dat haar een platencontract opleverde en nu resulteert in haar LP-debuut.

De kracht van haar album is dat er steeds weer beelden ontstaan, die uitstijgen boven de tekst die je hoort. Emily Nenni nodigt je uit om met haar weg te duiken. Waarheen? Ze kan beelden oproepen, maar de plaats zelf, waar je heen wilt, bepaal je zelf.

Samengevat: Emily Nenni’s album “On The Ranch” neemt je mee op een muzikale reis, die steeds weer reden geeft tot een glimlach.

playlist 45_221113  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    New Music Monday
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play