menu Home

CountryFile

Roel Stäbler


Te beluisteren op

perm_contact_calendar schedule access_alarms
Zondag 12:00 14:00

Winnaar van de DCMA Radio Award 1996, 1998, 2012, 2014, 2015 en 2017.

Beste Country Radioprogramma van Nederland.

CountryFile is het countryprogramma van Omroep Eemsdelta en wordt gepresenteerd door Roel Stäbler. Roel heeft door de jaren heen alle stijlen en invloeden in de country muziek bijgehouden en geldt als een professional in ‘country music’. Hij won in 1996, 1998, 2012, 2014, 2015 en 2017 voor zijn programma `CountryFile` de DCMA Radio Award voor Beste Country programma bij lokale radio.

Roel bezocht vele jaren achtereen de `Country Radio Seminar` in Nashville en ging daar in 1998 als enige van 2500 internationale radiomakers naar huis met `radio-liners` van Garth Brooks. Dit feit werd ´s avonds breed uitgemeten op de Amerikaanse TV zender TNN (The Nashville Network).

Roel hield door deze bezoeken aan de ‘CRS’ zeer goede contacten over met de diverse grote Amerikaanse country labels die hem nog steeds de nieuwste releases op country gebied toesturen. Roel is ‘member of CMA in good standing’, ‘proud member of the Americana Music Association’, is lid van de ‘Dutch Roots Radio Ring’ en rapporteert maandelijks aan de ‘Euro Americana Chart’, kortom…. Roel is Country!

De CountryFile CD van de Week:

Album: The Old Side Of Town
Artist: Alecia Nugent
Label: Hillbilly Goddess

Met het sluiten van een 11-jarige kloof tussen albums, keert Alecia Nugent, die tussen 2004 en 2009 een trio van uitstekende bluegrass projecten opnam op Rounder Records, triomfantelijk terug met veteraan country producer Keith Stegall (Alan Jackson) aan het roer. Met een cast van bijdragende schrijvers en co-schrijvers zoals Tom T. Hall, Erin Enderlin, Carl Jackson, Larry Cordle, Brandy Clark, Nugent zelf, benadrukt the Old Side of Town honky-tonk traditie, chronisch slechte relaties met zowel lichte humor in “Too Bad You’re No Good”). Het album begint met de gutsy, door  Tom T. Hall-geschreven titel track, die niet alleen hulde brengt aan de traditionele country, maar ook aan Hall en zijn overleden vrouw, Dixie, die Nugent aannam als hun huishoudster nadat ze voor het eerst naar Nashville verhuisde vanuit Hickory Grove, Louisiana.

Na meer dan 70 keer in de Grand Ole Opry gespeeld te hebben, blijken Nugent’s country credits zeer solide, maar als er nog extra bewijs nodig is, skip dan gelijk naar de jaren ’90 throwback, “I Thought He’d Never Leave,” een high-energy kiss-off tot aan de uitgebreide instrumentale outro die het nummer afsluit. Als bonus voor haar toegewijde bluegrass publiek, is er ook een bluegrass versie van “They Don’t Make ‘Em Like My Daddy Anymore.” Haar levensechte verhalen, waaronder de hartverscheurende “Way Too Young for Wings” en het aanhankelijke “They Don’t Make ‘Em Like My Daddy Anymore,” mogen dan worden gezien als vensters in Nugent’s ziel, maar haar klassieke country zang voegt daarbij een context toe die rechtstreeks vanuit haar hart komt. Zoals in het door Erin Enderlin en Larry Cordle geschreven “I Might Have One Too”.

“Confession is good for the soul. When the sins you carry are just too heavy to hold He must have had a reason to turn to someone new I might have one too“

Overspoeld met viool en steelgitaar en geleverd in een werelds gedragen stem die knettert met hartzeer, omzoomd met liefde en toewijding, de liedjes die op Alecia Nugent’s The Old Side of Town staan zijn een paradijs voor traditionele countrymuziekliefhebbers.

Playlist CountryFile:

   • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Delta Rhythm
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play