menu Home chevron_right

CountryFile

Roel Stäbler


Te beluisteren op

perm_contact_calendar schedule access_alarms
Zondag 12:00 14:00

Winnaar van de DCMA Radio Award 1996, 1998, 2012, 2014, 2015 en 2017.

Beste Country Radioprogramma van Nederland.

CountryFile is het countryprogramma van Omroep Eemsdelta en wordt gepresenteerd door Roel Stäbler. Roel heeft door de jaren heen alle stijlen en invloeden in de country muziek bijgehouden en geldt als een professional in ‘country music’. Hij won in 1996, 1998, 2012, 2014, 2015 en 2017 voor zijn programma `CountryFile` de DCMA Radio Award voor Beste Country programma bij lokale radio.

Roel bezocht vele jaren achtereen de `Country Radio Seminar` in Nashville en ging daar in 1998 als enige van 2500 internationale radiomakers naar huis met `radio-liners` van Garth Brooks. Dit feit werd ´s avonds breed uitgemeten op de Amerikaanse TV zender TNN (The Nashville Network).

Roel hield door deze bezoeken aan de ‘CRS’ zeer goede contacten over met de diverse grote Amerikaanse country labels die hem nog steeds de nieuwste releases op country gebied toesturen. Roel is ‘member of CMA in good standing’, ‘proud member of the Americana Music Association’, is lid van de ‘Dutch Roots Radio Ring’ en rapporteert maandelijks aan de ‘Euro Americana Chart’, kortom…. Roel is Country!

De CountryFile CD van de Week:

Album: Still Woman Enough
Artist: Loretta Lynn
Label: Sony Legacy
Release Date: January 4, 2021

Op je 88e nog zo’n album uitbrengen, dat moet je Loretta Lynn maar eens nadoen. Nog meer: met “Still Woman Enough” plaatst de oudgediende met haar geweldige stem ook een enorm statement voor vrouwen-power in country-music, incl. stergasten.

Dat is toch nogal ongelooflijk wat Loretta met haar nieuwe album biedt: natuurlijk, puur zuivere, traditionele country. Dat kunststukje is haar met haar ouderdom van 88 jaar nog gelukt en dat alleen al is spectaculair. Wat extreem wordt het echter, als de veelvoudig geroemde, bewonderde en zelfs als biografie verfilmde “Coal Miner’s Daughter” (haar persoonlijke trademark-song) niet met ‘alleen’ een sterk album tevreden is. Ze wil nog meer. Ze wil opschudding en, zoals reeds aangehaald,  een statement plaatsen voor  vrouwen-power in country-music. Dat ze dat met eigen composities en een verbazingwekkend krachtige stem doet, maakt dit country-icoon tot een fenomeen.

Oké, dat is de heerlijke zangeres met haar geweldige stem natuurlijk al jaren, vele tientallen jaren, beter gezegd.  Ten slotte bracht de op 14 april 1932 als Loretta Webb in de Appalachen, Kentucky, geboren dochter van een mijnwerker, al  in 1960 haar eerste single “I’m A Honky Tonk Girl” uit.  Daaraan is tot heden, zo’n zestig jaar later, eigenlijk niets veranderd. Ze is nog altijd de opstandige, onvermoeibare country-zangeres en strijdster voor de goede zaak ondanks miljoenen verkochte albums, zo’n 80 hits, 17 Grammy-nominaties en de geweldige verfilming van haar leven (“Nashville Lady” met Sissy Spacek in de hoofdrol). De opgewekte vrouwelijke country-veteraan liet zich zelfs niet afremmen door een in 2017 geleden beroerte. Ze is ongetwijfeld “Still Woman Enough”.

Een heel bijzonder moment op dit album is ook voor een heel bijzondere Loretta Lynn persoonlijk: met de nieuwe uitvoering van haar iconische en biografische track “Coal Miner’s Daughter Recitation” sluit de kring van vroeger en nu.

Samengevat: altijd jong, altijd fantastisch: Loretta Lynn geeft met haar 88 jaar een grandioos teken van leven af. “Still Woman Enough” biedt 13 heerlijke roots-country-songs, alsmede stergasten als Carrie Underwood, Reba McEntire, Margo Price en Tanya Tucker. Veel highlights dit door John Carter Cash (jawel, de zoon van) geproduceerde en in diens studio opgenomen album.

Playlist CountryFile:

playlist 14_210411 • cover play_circle_filled

  Omroep Eemsdelta
  Altijd dichtbij

 • play_circle_filled

  01. 16-11-2020 18:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  02. 16-11-2020 19:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  03. 16-11-2020 20:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • play_circle_filled

  04. 16-11-2020 21:00
  Lijsttrekkersdebat

  file_download
 • cover play_circle_filled

  Dangerzone
  20:00 - 21:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play