Steenfabriek Rusthoven in Wirdum officieel geopend
Het Groninger Landschap heeft op woensdag 28 juni jl. de herinrichting van het terrein van Steenfabriek Rusthoven in Wirdum feestelijk afgerond in aanwezigheid van betrokken partijen. Wethouder Prins van de gemeente Eemsdelta heeft het terrein van Steenfabriek Rusthoven samen met directeur Marco Glastra van Het Groninger Landschap officieel geopend door de gerestaureerde gevelsteen uit 1954 te onthullen. Deze is destijds gemaakt ter ere van het 150-jarig jubileum van de steenfabriek.
Industrieel erfgoed
Steenfabriek Rusthoven is een bijzonder stukje industrieel erfgoed dat herinnert aan de ooit florerende baksteenindustrie in Groningen. Op zijn hoogtepunt rookten er 68 schoorstenen van steenfabrieken. Met name in de negentiende eeuw was er een grote vraag naar de kwalitatieve rode Groninger bakstenen. Vanaf de jaren 60 verslechterde de markt, steenfabrieken in Groningen verdwenen. Steenfabriek Rusthoven is de enige nog overgebleven steenfabriek met een ringoven in de provincie Groningen. Samen met de nabijgelegen borg Rusthoven en landgoed Ekenstein vormt de steenfabriek een ensemble van belangrijk cultuurhistorisch erfgoed.
Het Groninger Landschap heeft de steenfabriek mede dankzij een particuliere gift kunnen aankopen. Het terrein is ontdaan van asbest, opgeknapt en met een wandelpad, informatiepanelen en een wandelroute opengesteld. Bezoekers kunnen er vrij wandelen en kennis opdoen over het verleden.
Samen maken we plannen waar
Het realiseren van deze plannen kan niet zonder steun van andere partijen. Daarom is Het Groninger Landschap erg blij met de samenwerking met belangrijke partners. De herinrichting van het terrein van voormalig Steenfabriek Rusthoven is mede mogelijk gemaakt door provincie Groningen, de gemeente Eemsdelta, Nationaal Programma Groningen, J.B. Scholtenfonds, Stichting De versterking, Prins Bernhard Cultuurfonds, donateurs van een crowdfundactie, het Blauwe Kleifonds, losse particuliere schenkingen en de Nationale Postcode Loterij. De heer Jonk, buurman van het gebied, heeft daarnaast een stuk grond geschonken dat ooit bij de steenfabriek hoorde. Daarnaast speelt de expertise van de Vleermuiswerkgroep Groningen een belangrijke rol en heeft Stichting Oude Groninger Kerken vijftig fruitbomen gedoneerd.