menu Home chevron_right
Eemsdelta

Tentoonstelling Borgen in Eemsdelta in het MuzeeAquarium Delfzijl

Marcel Voorthuijsen | 2 oktober 2023

Elk jaar organiseert het MuzeeAquarium een aantal wisseltentoonstellingen, om een deel van de rijke historie van Delfzijl en omgeving uit te lichten. Deze keer staan de borgen in de gemeente Eemsdelta centraal: zowel de borgen die nog bestaan als de verdwenen borgen en steenhuizen.

Veel borgen zijn ontstaan uit steenhuizen, een soort woontorens die ook als verdedigingswerk konden dienen. Daarvan is ook een deel afgebroken en de bouwfragmenten zijn vaak hergebruikt in andere gebouwen, en op de oude plek werd dan bijvoorbeeld een nieuw huis neergezet.

Een paar borgen zijn heel bekend, zoals het Huis te Farmsum, ook wel Rengersborg of Ripperdaborg genoemd. En hoewel het gebouw en de tuinen verdwenen zijn, bestaan er nog wel tekeningen van. Van een enkele bewoner van de borgen in Eemsdelta is nog een schilderij bewaard gebleven, of een meubelstuk of een notitieboekje.

Het MuzeeAquarium is dan ook op zoek voor deze tentoonstelling naar objecten die van één van de borgen en hun bewoners afkomstig zijn: bouwfragmenten, schilderijen of persoonlijke eigendommen die via via bewaard zijn gebleven. Mocht u iets weten of bezitten dat u uit wilt lenen voor de tentoonstelling, dan komt het museum graag met u in contact. U kunt dan bellen naar 0596-632277 of een e-mail sturen naar info@muzeeaquarium.nl. De tentoonstelling zal te zien zijn van 11 november tot en met 11 februari.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Eemsdelta Sport
    16:00 - 17:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play