menu Home chevron_right
Eemsdelta

UPPACT zet belangrijke stap naar commerciële productie van bouwmaterialen uit plastic en textiel afval

Marcel Voorthuijsen | 12 januari 2024

UPPACT bv, de veelbelovende startup die moeilijk te recyclen gemengd plastic en textiel afval omzet in duurzame bouwmaterialen, kondigt met trots aan dat het in 2024 de eerste grote stap naar commerciële productie zal zetten. De nieuwe DEMO fabriek, met een verwerkingscapaciteit van 4000 ton per jaar, wordt gevestigd in het Chemport Innovation Center van Groningen Seaports in Delfzijl.

De officiële overeenkomst tussen UPPACT en het Chemport Innovation Center wordt op donderdag 11 januari ondertekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van  Groningen Seaports in hetzelfde CIC.

Jan Jaap Folmer, mede-oprichter en directeur van UPPACT, beschouwt deze ontwikkeling als een cruciale mijlpaal. “De afgelopen twee jaar hebben we onze unieke technologie gevalideerd en verschillende plastic en textiel afvalstromen getest met behulp van onze pilot installatie in de Eemshaven. Nu gaan we in het Chemport Innovation Center de opgeschaalde eerste productielijn opzetten en het volledige circulaire concept uitrollen, inclusief de georganiseerde aanvoer van afvalstromen en de introductie van circulaire producten op de markt.”

De Unwastor, de mixer/melter die in de pilot installatie bij maritieme afvalinzamelaar Bek & Verburg in de Eemshaven staat, is een baanbrekende Australische uitvinding. Het apparaat kan moeilijk te recyclen plastic en textiel afval op mechanische wijze transformeren tot een homogene en consistente massa, ideaal voor de productie van dikwandige bouwmaterialen zoals massieve palen en planken. Momenteel belandt het merendeel van het afval dat UPPACT zal verwerken in verbrandingsovens of de cementindustrie. Folmer benadrukt: “Dit resulteert niet alleen in verlies van waardevolle grondstoffen, maar veroorzaakt ook
schadelijke emissies en CO2-uitstoot. Bovendien betreft het meer dan de helft van al het plastic en textiel afval in Nederland, waardoor de impact van onze activiteiten aanzienlijk is.” Met betrekking tot de opgeschaalde faciliteit in het Chemport Innovation Center heeft UPPACT aangegeven vergevorderd te zijn in de tweede financieringsronde. De afronding van deze fase wordt zeer binnenkort verwacht, zodat de DEMO-fabriek dit jaar nog opgestart kan worden.

Het Chemport Innovation Center verwelkomt UPPACT met open armen in de voormalige ijzersmelterij in Farmsum. Cas König, CEO van Groningen Seaports zegt hierover: “UPPACT past uitstekend in ons concept om scale-ups die in het Noordelijke ecosysteem passen in hun groei te faciliteren. Daar hebben we ook het Chemport Innovation Center in Delfzijl voor opgezet. Wij kijken uit naar een succesvolle samenwerking en de positieve impact die deze innovatieve onderneming zal hebben op duurzaamheid, milieubehoud en circulariteit in Noord-Nederland.”

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Eemsdelta Sport
    16:00 - 17:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play