menu Home chevron_right
Eemsdelta

Verdubbeling vleermuizen in steenfabriek Rusthoven

Marcel Voorthuijsen | 31 januari 2023

Vier vrijwilligers van de Vleermuiswerkgroep Groningen hebben  op 29 januari jl. de verwinterende vleermuizen geteld in de ringoven van steenfabriek Rusthoven. In totaal telden ze 55 vleermuizen, een verdubbeling van het aantal van vorige winter. Met 26 exemplaren was de Baardvleermuis het meest talrijk, op de voet gevolgd door de Watervleermuis (23). Van de Grootoorvleermuis werden drie exemplaren waargenomen en nog eens drie vleermuizen hadden zich zo diep verstopt dat ze niet op naam gebracht kunnen worden.

Omstandigheden in de ringoven gunstig

Volgens de Vleermuiswerkgroep is deze toename een direct gevolg van de maatregelen die Het Groninger Landschap aan de ringoven heeft uitgevoerd, daarbij geadviseerd door de Vleermuiswerkgroep. Na de grondige schoonmaak en reparatie van het dak van de ringoven in september 2021, werden er bij de wintertelling van begin 2022 al meer slapende vleermuizen gevonden dan ooit tevoren. In het najaar van 2022 zijn vervolgens de meeste deuropeningen dicht gemetseld. Hierdoor is er in de ringoven een veel stabieler klimaat ontstaan. Twee deuropeningen zijn voorzien van een metalen hek, waardoor de vleermuizen in en uit kunnen vliegen en er in de zomer – als de vleermuizen elders verblijven – ook rondleidingen in de ringoven mogelijk zijn. De vleermuizen zijn mooi gelijk verdeeld over de gehele ringoven. Dit laat zien dat de omstandigheden nu in de gehele ringoven gunstig zijn.

Op één na grootste winterverblijf in Groningen

In de ringoven zijn al veel meer Baardvleermuizen geteld dan ooit in enig ander winterverblijf in de provincie. Na de Akerk in de stad Groningen is Rusthoven nu het grootste winterverblijf van vleermuizen in Groningen. De Vleermuiswerkgroep en Het Groninger Landschap hebben goede hoop dat de betekenis van Rusthoven als winterverblijf de komende jaren verder gaat toenemen.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    XL90
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play