menu Home chevron_right
Weer en natuur

Wespenstichting: Aziatische hoornaar geen ‘hororwesp’

Pim Feijen | 24 mei 2024

De Wespenstichting maakt zich grote zorgen over de aanpak van de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Uit steekproeven van de meldingen blijkt dat veel mensen de Europese hoornaar en andere inheemse wespen aanzien voor de Aziatische soort.

Sinds de Aziatische hoornaar in 2017 zijn intrede deed in de provincie Zeeland heeft deze invasieve exoot zich razendsnel verspreid over de rest van Nederland. Zo snel dat de gedachte nu leeft dat om de opmars te vertragen iedereen moet worden opgeroepen om alert te zijn en mee te helpen beginnende nestjes en koninginnen van de Aziatische hoornaar te onderscheppen.

Hekel aan wespen

Helaas kleven er aan deze begrijpelijke initiatieven ook grote nadelen. Voorzitter Sjoert Fleurke van de Wespenstichting: “Het inschakelen van burgers bij de bestrijding van de Aziatische hoornaar heeft tot gevolg dat men massaal wespenkoninginnen is gaan vangen en overal naar beginnende wespennesten speurt. Doordat de meeste burgers een hekel hebben aan wespen en velen zich niet aan de instructies houden, pakt deze actie nadelig uit voor de inheemse insectenpopulatie.”

Wespen hebben een rol in het ecosysteem

Inheemse wespensoorten zoals de gewone wesp, de Franse veldwesp en de Europese hoornaar maken nestjes op dezelfde plekken als de Aziatische hoornaar. Deze bouwsels zijn voor een leek moeilijk van elkaar te onderscheiden. Weinig mensen beseffen dat wespen belangrijke rollen spelen in het ecosysteem, zoals het in toom houden van plaagdieren zoals (steek)vliegen en muggen.” Naast wespen zijn ook vele andere insecten zoals zweefvliegen, bijen en zelfs vlinders het slachtoffer van de campagne.

Biodiversiteit

Een populaie mening is volgens de stichting dat intensieve bestrijding van de Aziatische hoornaar belangrijk is omdat dit insect slecht is voor de biodiversiteit. Maar die mening wordt niet door iedereen gedeeld. In een recent rapport wordt bijvoorbeeld geconcludeerd dat de Aziatische hoornaar een opportunistische jager is en voorkeur heeft voor algemeen en veelvuldig voorkomende prooidieren zoals honingbijen, wespen en vliegen. Zeldzame insectensoorten zijn als prooi niet interessant waardoor er geen negatieve impact op de biodiversiteit zal zijn.

Oproep

De Wespenstichting roept daarom op om te stoppen met het betrekken van het grote publiek bij de opsporing en de bestrijding van de Aziatische hoornaar. De stichting vraagt dit over te laten aan deskundigen die weten wat ze doen.





  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Dangerzone
    22:00 - 23:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play