menu Home chevron_right
Eemsdelta

WMO-cliënten tevreden over dienstverlening gemeente

Pim Feijen | 10 juli 2024

Over het algemeen zijn WMO-cliënten van de gemeente Eemsdelta tevreden over de kwaliteit van de ondersteuning. Dat blijkt uit het jaarlijkse tevredenheidsonderzoek dat de gemeente laat uitvoeren bij gebruikers van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). De vragenlijst werd uitgezet bij 1742 cliënten, waarvan  649 cliënten (37%) de vragenlijst ingevuld terugstuurden. Het onderzoek werd geanonimiseerd uitgevoerd.

Het beeld dat uit de respons ontstaat is dat inwoners weten waar ze moeten zijn voor hun hulpvraag (79%) en dat zij zich serieus genomen voelen. 83% van de cliënten gaf aan dat de hulp die zij hebben ontvangen passend is bij de hulpvraag en van goede kwaliteit is. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulp bij het huishouden, vervoer, begeleiding, woningaanpassing of hulpmiddelen, zoals een rolstoel. Wethouder David de Jong: “Wij zijn als gemeente blij met deze uitkomsten. De waarderingscijfers geven aan dat inwoners tevreden zijn met de hulp om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.”

Verbeterpunten

Circa 5% van de cliënten gaf echter aan niet tevreden te zijn met de geboden oplossingen. De gemeente ziet hierin aanleiding voor verbetering van de dienstverlening. Desgevraagd liet de gemeente weten dat meerdere acties worden genomen. Zo zal in gesprekken en in folders meer bekendheid worden gegeven aan de beschikbaarheid van een onafhankelijke cliëntondersteuner (OCO). De cliënt kan kosteloos van zijn adviezen gebruik maken.

Tekort aan chauffeurs

Een ander punt is het personenvervoer. Het komt voor dat cliënten te laat opgehaald worden en daardoor te laat op hun bestemming aankomen. De gemeente geeft aan dat dit een punt van aandacht is en dat dit te maken heeft met capaciteitsproblemen bij de vervoerder, er is met name een tekort aan chauffeurs. Er is regelmatig overleg tussen Publiek Vervoer, UVO-taxivervoer en de gemeente, waar klachten en mogelijke verbeteringen besproken worden.

(Foto: Pexels)

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Black en Blues
    23:00 - 00:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play