menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

Eén op de vijf kinderen in Groningen geeft eigen leven een onvoldoende

Marcel Voorthuijsen | 19 november 2022

Eén op de vijf kinderen in Groningen geeft eigen leven een onvoldoende. GroenLinks wil van de provincie weten wat zij er aan wil doen om dit te veranderen.

20,7% van de kinderen in onze provincie geeft zijn of haar eigen leven een onvoldoende, zo bleek uit het op 17 november jl. verschenen rapport “Als je het ons vraagt” van de Kinderombudsman. Landelijk gezien ligt dit op 13,3%. Een schokkende en schrijnende constatering, die de GroenLinks Statenfractie aangrijpt. In het rapport worden een aantal zaken uitgewerkt die een factor kunnen zijn als oorzaak van dit hoge percentage. Een gebrek aan steun van volwassenen en ruzies thuis spelen een rol. Maar ook het opgroeien in armoede en onzekerheid over de toekomst. Opvallend is dat veel kinderen in Groningen kampen met psychische problematiek of een ouder hebben die hier mee kampt. In het rapport wordt openlijk gespeculeerd over een verband met de aardbevingsproblematiek en deze klachten.

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer zegt in meerdere interviews over het rapport dat lokale en regionale overheden hierin een verantwoordelijkheid moeten pakken. Zo zegt ze in een artikel van het Dagblad van het Noorden ‘dat het nu aan gemeenten en provincie is’. Statenlid Stephanie Bennett: “De constateringen uit het rapport vinden wij erg verdrietig. We zijn het met de Kinderombudsman eens dat de overheid hier iets aan moet doen. Zowel gemeenten, provincie als het Rijk moeten samen kijken wat ze kunnen doen hieraan”.

Daarom wil de GroenLinks-Statenfractie van het College van GS weten op welke manier de provincie kan helpen of ingrijpen om ervoor te zorgen dat meer Groningse kinderen zich gelukkig voelen en hun leven een voldoende geven. Ook wil zij van het College weten hoe zij aankijkt tegen het in het rapport gesuggereerde verband tussen de aardbevingsproblematiek, gezondheidsproblemen in de provincie en relatief hoge armoede in de provincie.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Black en Blues
    23:00 - 00:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play