menu Home chevron_right
Agenda Tips

Overhandiging van het boekje over de kerk en het kerkhof van Woldendorp

Marcel Voorthuijsen | 23 september 2024

Greet Perdok-Ritsema zal het boekje ‘Begraven in de kerk en op het kerkhof van Woldendorp’, overhandigen aan de heer J. Menninga, wethouder van Eemsdelta. Dit zal plaats vinden tijdens het Open huis van de Steunstee, vanaf 14.00 uur, op donderdag 26 september 2024, A E Gorterweg 28, 9945 PC Woldendorp.

Bovengenoemd boekje is van de hand van Greet Perdok en Ingena Vellekoop en werd in 2021 uitgegeven. De voorkant van de kaft van de nieuwe oplage van 2024 heeft een actuele foto van de kerk gekregen. Inhoudelijk is deze druk vrijwel gelijk aan het eerdere boekje.

De Stichting Cultureel Erfgoed Gemeente Delfzijl heeft gemeend dit boekje uit te geven nu de kerk van Woldendorp met de grond te koop staat en waartegen veel bezwaar is ontstaan. Van deze boekjes wordt op elk huisadres in Woldendorp een exemplaar afgegeven, tegelijkertijd met de eerstvolgende Woldwagter.

In ‘Begraven in de kerk en op het kerkhof van Woldendorp’ zijn de zeven grafzerken uit de zeventiende- en achttiende eeuw beschreven die tegen de muren in de kerk zijn opgesteld. Op het kerkhof, rondom de kerk, staan en liggen nog 49 grafzerken, -stenen alsmede een monumentje uit de negentiende-eeuw. Met ingang van 14 februari 1890 was deze locatie gesloten en werd diezelfde dag de begraafplaats aan de Ae-weg in gebruik genomen.

Zoveel mogelijk werden de teksten op de zerken, stenen en het monumentje op het kerkhof overgenomen. De namen en datums van de begravenen werden gecontroleerd met die van de Burgerlijke Stand. In een aantal gevallen kon de onderlinge verwantschappen tussen de overledenen worden vermeld.

Verder zijn er wetenswaardigheden opgenomen zoals de bezwaren tegen het begraven in en om de kerk, de nieuwe begraafplaats aan de Ae-weg en Uko Walles die hier volgens overlevering zou zijn begraven. Het boekje is voorzien van een naamindex en een plattegrond van het kerkhof.





  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Lekker Zondag
    18:00 - 19:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play