menu Home chevron_right
Geen categorie

‘Gas terug’ thema klimaatweek

Marcel Voorthuijsen | 26 oktober 2022

De Nationale Klimaatweek start op 31 oktober met de ledenvergadering van energiecoöperatie Eendracht. Tijdens deze avond trapt de klimaatburgemeester de week af, die in het teken staat van het besparen op aardgas.

‘Gas terug’ is actueler dan ooit, nu energie onze portemonnee keihard raakt, vertelt voorzitter Johan Duut van de coöperatieve vereniging van Damsters en Delfzijlsters. Hij is klimaatburgemeester voor Eemsdelta en gebruikt met zijn gezin helemaal geen gas meer. Net als vele andere klimaatburgemeesters in Nederland is hij een voorbeeld voor de omgeving en wil anderen helpen minder energie te gebruiken.

“Voor de energie die we wel nodig hebben moeten we natuurlijke en betrouwbare bronnen in onze eigen omgeving vinden of maken” aldus Duut. Op het dak van Damster Boerenzuivel & Vlees in Appingedam wekt de coöperatie haar eigen stroom op, dat door de hoge prijzen nu juist meer oplevert dan verwacht. Doordat de leden zelf mede-eigenaar zijn van het dak vol zonnepanelen, profiteren zij daar ook financieel van. De voorzitter geeft aan dat dit pas het begin is. “Er is nog veel meer nodig. En dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar natuurlijk ook voor Groningse bodem en het klimaat.”

De energiecoöperatie krijgt steeds meer vragen over energiebesparing. Niet alleen van inwoners, maar ook van ondernemers. Voor velen is energie besparen nu een bittere noodzaak. Daarom stelt Eendracht haar ledenvergadering op maandagavond 31 oktober vanaf 20.30 uur ook open voor niet-leden. Energie-adviseur Abel Vos uit Nieuwolda vertelt deze avond over de praktische mogelijkheden om minder gas te gebruiken of er zelfs helemaal vanaf te komen. Daarnaast is er informatie over de Energiebrigade Eemsdelta. Deze brigade helpt mensen die een laag inkomen hebben met energiebesparing.

Aanmelden voor deze thema-avond in het ASWA-gebouw in Appingedam kan door een email te sturen naar info@eendrachtduurzaam.nl

 

 

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Black en Blues
    23:00 - 00:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play