menu Home chevron_right
Eemsdelta

Waterinjectie Borgsweer veilig

Marcel Voorthuijsen | 16 juni 2023

De injectie van productiewater bij Borgsweer is veilig. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft dit onderzocht naar aanleiding van het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM verdenkt de NAM van het injecteren van afvalstromen, afkomstig uit aardgaswinning, in de diepe ondergrond zonder vergunning. Het OM had geen aanwijzingen dat deze manier van afval lozen gevaar oplevert voor mens en milieu of dat deze manier van handelen het risico op aardbevingen vergroot. Dat wordt met dit onderzoek van SodM bevestigd.

Om te kunnen beoordelen of de waterinjectie bij Borgsweer veilig plaatsvindt, heeft SodM onderzoek gedaan naar de samenstelling van het water, risico’s voor de diepe ondergrond en de staat van putten, pijpleidingen en installaties.

Samenstelling van het water onderzocht

SodM heeft op locatie monsters genomen van het water dat wordt geïnjecteerd in Borgsweer. TNO heeft voor SodM onderzocht of deze samenstelling risico’s oplevert voor de diepe ondergrond. De conclusie is dat er geen aanwijzingen zijn dat chemische reacties als gevolg van deze waterinjectie leiden tot significante aantasting van de integriteit van het reservoir of de afsluitende laag. Het injectiewater levert dus geen onverwachte risico’s op voor de diepe ondergrond.

Goede staat van putten, pijpleidingen en installaties

Uit de inspecties van SodM blijkt dat de kans zeer gering is dat de afvalwaterstromen rondom de injectie in Borgsweer in aanraking komen met mens en milieu. De putten, leidingen en overige installaties verkeren in goede staat en worden onderhouden. De integriteit van het reservoir en de afsluitende laag is door middel van drukbeheersing geborgd. De risicobeheersing van de NAM om lekkages te voorkomen is op orde.

Onderzoek naar naleving vergunningen

Er loopt nog een onderzoek naar de administratieve en procedurele processen rondom de verwerking van het afvalwater. Daarbij onderzoekt SodM de herkomst van het injectiewater en of de NAM zich houdt aan de vergunningen voor de verwerking ervan.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Black en Blues
    23:00 - 00:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play