menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Zilveren Prokkel voor het project Grenzeloos

Marcel Voorthuijsen | 26 september 2023

Minister Hugo de Jonge reikte vrijdag 22 september 2023 een Zilveren Prokkel uit voor het project Grenzeloos. “Kunst kent geen beperkingen, maar zet mensen juist in hun oneindige kracht.” Met dit moto is het project gestart, een initiatief van de organisaties: De Zijlen, Cosis, ’s Heeren Loo en IVAK. Doel van het project was om het  werk van de kunstenaars met een beperking een podium te geven. Tijdens het succesvolle festval Terug naar het begin is dit prachtige podium gevonden en in drie verschillende kerken in de gemeente Eemsdelta is het werk geëxposeerd. De vele bezoekers aan het festival hebben kennisgemaakt met zowel de kunstenaars als hun werk.

De uitreiking van de Gouden en Zilveren Prokkels wordt jaarlijks georganiseerd door stichting Prokkel. Deze stichting zet zich in voor een inclusievere samenleving. Om die inclusie te bevorderen zeten zij zich het hele jaar door in voor het stimuleren van ontmoetingen (Prokkels) tussen mensen met en zonder een verstandelijke beperking. Grenzeloos was dit jaar genomineerd voor de Gouden Prokkel.

De enthousiaste vertegenwoordigers namens het project vertrokken vrijdag vol verwachting in de auto richting Utrecht. Het viertal bestaat uit twee kunstenaars vanuit De Zijlen: Nanne Sclubebir en Michèl van Nispen en hun begeleiders Bea Louwes (De Zijlen) en Ada Tolboom (IVAK). Ada Tolboom zegt het volgende over deze dag: “De dag zelf is een hele mooie Prokkel. We hebben alle vier enorm genoten van de dag: de reis, de feestelijke uitreiking, het samen uit eten gaan, dat alleen al was goud waard. Maar we zijn natuurlijk ook enorm trots op onze Zilveren Prokkel.”

Op de vraag of Grenzeloos een vervolg krijgt, is het antwoord: “De eerste gesprekken over Grenzeloos 2024 zijn al geweest. Met dezelfde organisaties, plus WerkPro uit Middelstum. Dit keer gaan we nog meer inzetten op het ontmoeten, maar ook op talentontwikkeling en samenwerken”, aldus Bea Louwes.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Lekker Zondag
    18:00 - 19:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play