menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

154 meldingen voor fysieke schade, waardedaling en IMS

Marcel Voorthuijsen | 17 januari 2024

De afgelopen week heeft het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) in totaal 154 meldingen ontvangen voor fysieke schade, waardedaling en immateriële schade en zijn er 1.799 afgehandeld. Afgelopen weken is circa 2 miljoen euro aan schadevergoeding toegekend. In totaal is ruim 1,8 miljard euro aan schadevergoeding uitgekeerd (1,2 miljard euro voor fysieke schade, 511 miljoen euro voor waardedaling en 87 miljoen euro voor immateriële schade).

In de afgelopen weken heeft het IMG voor fysieke schade 1.308 besluiten genomen. Voor fysieke schade, zoals scheuren in muren, ontvingen ze 114 nieuwe meldingen, waarvan 10 aanvragen voor de vaste vergoeding. De afgelopen week zijn 1.767 schademeldingen afgehandeld, waarvan 228 vaste vergoeding. De werkvoorraad is afgenomen met 653 schademeldingen.

Stand van zaken keuzemoment

Bewoners die hun aanvraag voor een schadevergoeding hebben aangehouden, krijgen sinds 14 december 2023 de keuze voorgelegd hoe zij deze willen afhandelen. Dat kan op basis van het oude beleid of volgens de nieuwe aanpak. Inmiddels zijn zo’n 6.500 keuzebrieven verstuurd aan bewoners met een gepauzeerde aanvraag.

Keuze voor maatwerk en daadwerkelijk herstel

Tot nu toe zijn er 4.476 keuzebrieven verstuurd aan bewoners die eerder voor maatwerk kozen. 62% van deze bewoners maakten de keuze om door te gaan met de maatwerkregeling met onderzoek naar de schadeoorzaak. 18,5 % van deze bewoners maakten een voorlopige keuze voor daadwerkelijk herstel. De overige 19,5% van de bewoners wil meer informatie voor zij een keuze maken. De eerste keuzes van bewoners zijn niet representatief, omdat de eerste keuzenbrieven met name verstuurd werden naar de gemeenten waar de impact van aardbevingen het grootst is. Eind december 2023 werden ook zo’n 2.000 keuzebrieven gestuurd aan bewoners die eerder kozen voor de vaste eenmalige vergoeding. Inmiddels bevestigden 1581 bewoners hun keuze voor de vaste eenmalige vergoeding, zodat ook deze kunnen worden behandeld.

Meer dan 1,2 miljard euro voor fysieke schade

Sinds de start in 2018 heeft het IMG (voorheen TCMG) circa 1,2 miljard euro uitgekeerd aan vergoeding voor fysieke schade, waarvan 202 miljoen euro voor vaste vergoeding. In totaal zijn er 217.314 meldingen gedaan voor fysieke schade, waarvan 38.668 aanvragen voor de vaste vergoeding. In totaal zijn er 195.670 meldingen afgehandeld, waarvan 37.363 vaste vergoeding.

Daarnaast is er een groep aanvragers die na hun schademelding voor de maatwerkprocedure de keuze heeft gekregen om alsnog voor de vaste vergoeding te kiezen. Van deze groep hebben we 11.474 aanvragen voor vaste vergoeding afgehandeld.

Opnieuw schade melden na vaste vergoeding

Als voor de afhandeling van bevingsschade is gekozen voor de vaste vergoeding, kan opnieuw schade aangevraagd worden als op datzelfde adres een nieuwe beving een trillingssnelheid van 5 millimeter per seconde heeft veroorzaakt.

Afhandelingsduur schademeldingen

De verwachte doorlooptijd voor fysieke schademeldingen bedraagt nu 266 dagen. Deze wordt berekend met gegevens van de laatste 3 weken. Dat is langer dan de 182 dagen waar het IMG minimaal naar streeft. De afgelopen week zijn 507 schade-opnames gedaan en zijn 448 adviesrapporten verstuurd.
  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Black en Blues
    23:00 - 00:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play