menu Home chevron_right
Agenda Tips

Programma Groninger Festival ‘GRN’ is bekend

Marcel Voorthuijsen | 10 november 2022

Zaterdagmiddag 19 november is Hoogezand dé plek voor liefhebbers van Groningen en het Gronings. Samen met Bibliotheek Hoogezand, Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC), Historisch Archief Midden-Groningen en Stichting ’t Grunneger Bouk organiseert Kielzog de tweede editie van GRN. Het programma is bekend.

In deze tweede editie van GRN ervaar je het Gronings in de breedste zin: de Groninger taal, proza, poezië, landschap, historie en natuurlijk muziek. Met optredens, lezingen, verhalen en spelletjes worden deze aspecten van Groningen over het voetstuk gebracht. GRN bestaat dit jaar alleen uit een middagprogramma en is gratis te bezoeken in het Huis van Cultuur en Bestuur.

Streektaalprogramma

Het programma van GRN zit ook dit jaar vol streektaalmuziek. Onder andere Erwin de Vries, Arnold Veeman, Jan Henk de Groot en Josien Bakker betreden het podium. De opening van GRN om 12.30 uur wordt verzorgd door alleskunner Jan Veldman. Echte liefhebbers van Groningstalige muziek kunnen op vrijdag 18 november alvast in de stemming komen tijdens het concert van de Troebadoers met special guests Wia Buze, Jan Veldman en Harrie Niehof. Te zien in de theaterzaal van Kielzog.

Documentaire De Tuutjefloiters

De Tuutjefloiters uit Termunterzijl vormen jarenlang een streektaaltrio dat met vlotte en vooral melancholische liedjes succes oogst in de provincie. Van ‘84 tot ‘94 spelen An, haar boer Geert en zijn dochter Fransien Kuiper op zo’n beetje ieder podium dat er in de provincie te vinden is en zijn ze bijna net zo populair als Ede Staal. Hoe kijken de overgebleven leden terug op al die belevenissen in de provincie en de tragiek uit hun jeugd? Je ziet het tijdens GRN in een documentaire van Roeland Dijksterhuis en Carla Wolbers.

Het festival wordt om 12.30 uur feestelijk geopend door een optreden van Jan Veldman. Janneke Vos presenteert de dag vanaf het podium in de Foyer. RTV Noord staat de hele dag in het Grand Café van Kielzog met een live uitzending vanuit Café Martini. Olaf Vos geeft in het Grand Café een Pubquiz en een Broescursus Gronings. Het hele programma van GRN duurt tot 17.00 uur

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Dangerzone
    22:00 - 23:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play