menu Home chevron_right
EconomieEemsdelta

2 miljoen subsidie voor warmtenet in Loppersum

Pim Feijen | 18 april 2024

De gemeente Eemsdelta krijgt van de provincie Groningen €2.000.000,- subsidie voor de aanleg van een warmtenet in Loppersum. De subsidie komt vanuit het Nationaal Programma Groningen, regeling Warmtetransitieprojecten. Naast deze subsidie heeft de gemeente Eemsdelta nog andere subsidies gekregen om de verduurzaming van 51 aansluitingen in Loppersum met lucht-water warmtepompen en zonnepanelen mogelijk te maken. De planning van de gemeente is om het warmtenet in februari 2025 operationeel te hebben.

Belangen bewoners

De gemeente Eemsdelta biedt met de aanleg van het warmtenet (een deel van) Loppersum de kans om tóch te verduurzamen. Met behoud van het karakter van de wijk en met zo min mogelijk ingrepen ‘achter de voordeur’. De gemeente richtte eerder al een eigen warmtebedrijf op, waarbij de Lopster Energie Coöperatie (LOPEC) een lid van de Raad van Commissarissen heeft aangewezen. Het belang van inwoners is hiermee verankerd in de organisatie.

Minder betalen voor energie

De gemeente neemt de kosten van de overstap van aardgas naar warmteafgifte voor zijn rekening. Daarnaast garandeert de gemeente dat de kosten voor het afnemen van warmte de eerste vijf jaar van de warmtelevering minimaal 5% lager zijn dan bij gebruik van aardgas.

Energietransitie

Gebruik van een warmtenet is een belangrijke stap in de energietransitie. Hiermee worden gebouwen op een duurzame manier verwarmd en gaan ze op termijn van het aardgas af. De provincie ziet de aanleg van het warmtenet in Loppersum als een leerervaring voor projecten in de toekomst. Ook worden mogelijkheden onderzocht om in de toekomst uit te breiden naar aanliggende huizen.

 

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Delta Rhythm
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play