menu Home chevron_right
Landelijk nieuws

7 op de 10 honden durven bij vuurwerkgeknal niet naar buiten

Marcel Voorthuijsen | 21 december 2023

Het mag wettelijk alleen op oudjaarsdag, maar op veel plekken wordt al maandenlang vuurwerk afgestoken. De knallen en lichtflitsen veroorzaken bij veel honden enorm veel stress en paniekaanvallen. Ze kruipen trillend weg in een hoekje of gaan er in hun angst hard vandoor – soms met fatale gevolgen. Uit een peiling van de Koninklijke Hondenbescherming onder 4.415 hondeneigenaren blijkt dat 68% van de honden niet naar buiten durft als ze vuurwerk horen.

Langdurig dierenleed

De problemen die huisdieren ondervinden door vuurwerk zijn zó groot dat er geen effectieve oplossing voor bestaat. Dat blijkt uit recent onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht. Met name de onvoorspelbare knallen in de maanden voorafgaand aan de jaarwisseling, hakken erin. Voor oudjaarsavond kunnen mensen nog wel een oplossing vinden, maar voor maandenlang met vuurwerkproblematiek kampen niet.

Raamposters

De Koninklijke Hondenbescherming voert al jaren actie om vuurwerkangst bij honden onder de aandacht te brengen. Onder meer door middel van raamposters die oproepen om vuurwerk uit de buurt van honden te houden. Dit jaar hebben ruim 16.000 hondenliefhebbers zo’n poster aangevraagd. Nieuwe bestellingen zijn op dit moment niet meer mogelijk. De posters zijn wel nog gratis verkrijgbaar bij de winkels van Pets Place/Boerenbond.

Foto: Sandy Schols

 

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    CountryFile
    12:00 - 13:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play