menu Home chevron_right
Eemsdelta

Aanbevelingen Wientjes voor succesvollere versterkingsaanpak

Marcel Voorthuijsen | 24 november 2022

‘Nu er zicht is op definitieve sluiting van het Groningenveld, zal ik al mijn energie richten op een betere schade-afhandeling en versterking’, aldus staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw, EZK) bij de presentatie van het advies van Bernard Wientjes over de dorpenaanpak. In Loppersum geeft Wientjes vier aanbevelingen om de versterking van huizen in de dorpenaanpak en het gehele aardbevingsgebied succesvol te maken. Vijlbrief: ‘Het rapport van Wientjes laat zien wat er beter moet en hoe dat kan. We gaan met deze crisisaanpak aan de slag.’

Wientjes concludeert dat de problemen die overal rondom de versterking optreden, ook bij de dorpenaanpak naar voren komen. De voorbereiding van de dorpenaanpak is volgens hem nog onvoldoende op stoom gekomen, waardoor er bij de start in oktober vertraging optreedt.

Ook adviseert Wientjes om bewoners centraal te zetten via de dorpsvertegenwoordiging. Zij worden sturend voor de uitvoering van de versterking van hun dorp. Dat helpt om de sociale banden te versterken en draagt bij aan het herstel van vertrouwen, aldus Wientjes.

Daarnaast wil Wientjes woningeigenaren in de vier dorpen de keuze bieden alle (ook al versterkte) gebouwen in het dorp volledig aardgasvrij te maken. Dat scheelt voor hen een verbouwing op een later moment.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Dangerzone
    22:00 - 23:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play