menu Home chevron_right
Eemsdelta

Actiedag om gas en geld te besparen

Marcel Voorthuijsen | 31 oktober 2022

In het kader van de Nationale Klimaatweek is er op zaterdag 5 november een actiedag ‘gas  terug’, om inwoners van Appingedam en Delfzijl te helpen met het verlagen van de energierekening. Dat is met torenhoge energieprijzen niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het klimaat.

Veel mensen en ondernemers zijn al bezig met het besparen van energie, of denken  daarover na. Maar wat kun je op korte termijn al doen? Hoe kun je het huis of je bedrijf anders verwarmen? Of hoe kun je zelf stroom opwekken als het niet op je eigen dak kan? De klimaatburgemeester van Eemsdelta, Johan Duut, weet daar alles van. Zaterdagochtend staat hij tijdens de actiedag met andere duurzame doeners van Energiecoöperatie Eendracht met hun oranje caravan op de weekmarkt in Appingedam en in de middag op het Vennenplein in Delfzijl. Onder het genot van een kop koffie of thee met Grunneger kouk geven zij informatie over energiebesparing.

Johan woont met zijn gezin in Appingedam en heeft het huis in 2017 helemaal van het gas af gehaald. Hij vertelt: “De isolatie van ons huis was al goed, want daar begint het wel mee. De
goedkoopste energie is energie die je niet hoeft te gebruiken. Wij moesten ons huis uit vanwege aardbevingsschade en hebben dat moment gebuikt om vloerverwarming aan te leggen. Daardoor kunnen we nu elektrisch verwarmen met een warmtepomp en eigen stroom van zonnepanelen. Onze energierekening ging van 165 euro naar 25 euro per maand.”

Zijn gezin heeft via de energiecoöperatie ook nog zonnepanelen op het dak van Damster Boerenzuivel & Vlees. “Dat is een mooie aanvulling op onze eigen zonnepanelen en is goedkoper dan de stroom van een energiebedrijf. Volgend jaar komt er een nieuw zonnedak van Eendracht op het dak van Bouwbedrijf Kooi”, aldus Johan.

De energiecoöperatie krijgt steeds meer vragen over energiebesparing. Niet alleen van inwoners, maar ook van ondernemers. Voor velen is energie besparen nu een bittere noodzaak. Daarom organiseert Eendracht deze actiedag. Hierbij is ook de Energiebrigade Eemsdelta aanwezig. Deze brigade helpt mensen die een laag inkomen hebben thuis met energiebesparing. De oranje caravan van Eendracht staat zaterdag van 9 tot 12 uur op de weekmarkt in de Wijkstraat in Appingedam en van 13 tot 16 uur op het Vennenplein in Delfzijl. Iedereen is daar welkom om over de mogelijkheden in gesprek te gaan.

 

 

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Lekker Zondag
    18:00 - 19:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play