menu Home chevron_right
Eemsdelta

Akkoord intekenen sloten als landschapselement

Marcel Voorthuijsen | 9 mei 2023

Agrariërs in de gemeente Eemsdelta krijgen voor 2023 toestemming om sloten in te tekenen als landschapselement. Aanleiding hiervoor is het verzoek van agrariërs op basis van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De toestemming geldt voorlopig voor één jaar. Daarna wordt de toestemming opnieuw beoordeeld.

Agrariërs mogen sloten opgeven als landschapselement

In het nieuwe landelijke Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is vastgelegd dat agrariërs aangrenzende sloten van de gemeente mogen opgeven als landschapselement. De sloten tellen dan mee voor de subsidie die agrariërs kunnen ontvangen voor duurzame en toekomstbestendige landbouw. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geeft aan dat toestemming van de eigenaar voldoende is. Dit bericht geldt als toestemming om de aangrenzende sloten van de gemeente Eemsdelta in te tekenen.

Het onderhoud blijft bij de gemeente

We geven de toestemming voor het intekenen van sloten die voor de helft van de gemeente zijn en voor de helft van de agrariër. Het intekenen mag van insteek talud tot insteek talud. Het beheer van deze sloten wordt meestal samen uitgevoerd; de gemeente maait de volledige sloot, de agrariër ontvangt het maaisel. Met de toestemming om de aangrenzende sloten in te tekenen, blijven deze beheerafspraken gelden. Het is niet toegestaan om de sloten op basis van deze toestemming anders te beheren of te gebruiken.

Eind 2023 beoordelen we de toestemming opnieuw

Na een jaar beoordelen we de toestemming opnieuw. We besluiten dan of de toestemming met een jaar wordt verlengd en eventueel wordt uitgebreid met andere landschapselementen.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Dangerzone
    22:00 - 23:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play