menu Home chevron_right
Eemsdelta

Bewoners Meedhuizen maken plannen voor aanpak bos

Pim Feijen | 8 mei 2024

De gemeente gaat deze zomer bosgebieden en groenstroken aan de buitenranden van Meedhuizen omvormen. Een actieve groep inwoners heeft samen met dorpsbelangen het initiatief genomen en een plan gemaakt voor de omvorming van het bos aan de Kerklaan. Samen is dit plan verder uitgewerkt en zijn ook plannen gemaakt voor de omvorming van de andere bosgebieden in Meedhuizen.

Essentaksterfte

Dit gebeurt omdat de bomen worden aangetast door Essentaksterfte. Essen worden overal in Nederland steeds vaker aangetast door essentaksterfte. De oorzaak is een agressieve schimmelziekte, waarvan de bomen meestal niet herstellen. Veel essen gaan uiteindelijk dood. De gemeente pakt dit probleem aan door de percelen om te vormen naar meer gevarieerde bosjes met een grotere biodiversiteit.

Inloopbijeenkomst

De plannen worden op 21 mei tijdens een inloop bijeenkomst in Herberg Lanting in Meedhuizen gepresenteerd. De bijeenkomst is van 19.30 tot 21.00 uur. Belangstellenden kunnen tussen de aangegeven tijden binnenlopen voor informatie over de plannen.

Vergroten biodiversiteit

De gemeente kent diverse kleine dorps- en ruilverkavelingsbosjes. Veel van deze bosjes bestaan voor een groot deel uit essen. Juist in deze bosjes grijpt de essentaksterfte stevig om zich heen. De bosjes kennen vaak een intensieve padenstructuur waardoor de kans op schade of letsel door vallende takken of bomen groot is. Om deze bosjes veilig te maken wordt er vaak grootschalig gekapt. Daarnaast worden de percelen omgevormd naar bosjes met meer verschillende boomsoorten zodat een grotere biodiversiteit ontstaat. Samen met inwoners wordt voor die locaties een bosplan opgesteld. Uitgangspunt daarbij is: bos blijft bos.

Ook in Spijk en in Olingermeeden (Appingedam) zullen in overleg met de bewoners in de omgeving op dezelfde wijze bosjes en groenstroken aangepakt worden. Meer informatie is te vinden op de website eemsdelta.nl/essentaksterfte

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Delta Rhythm
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play