menu Home chevron_right
Eemsdelta

Boekpresentatie “Batterie Delfzijl, Het was niet hun oorlog”

Dirk van Nieuwpoort | 20 mei 2023

Alie Noorlag uit Vlagtwedde presenteert zaterdag 3 juni in het Muzee Aquarium in Delfzijl het door haar geschreven boek “Batterie Delfzijl, het was niet hun oorlog”. Woensdag 24 mei is Alie Noorlag om 13:20 uur te gast bij Tet Luursema in het programma Lunchradio op woensdag bij Omroep Eemsdelta.

Het boek is gebaseerd op het trieste waar gebeurde verhaal over twee jonge mensen, Otto Tumbrink en Freeke Scheeres, die elkaar aan het eind van de oorlog leerden kennen.
Otto Tumbrink werd in augustus 1941 als Duitse soldaat ingedeeld bij de Batterie Delfzijl,ongeveer op de plek waar nu het Eemshotel staat. Deze Batterie Delfzijl was operationeel vanaf 29 mei 1940.

In november 1942 werd hij overgeplaatst naar Batterie Nansum. Hier leerde hij Freeke Scheeres uit Krewerd kennen. Samen wilden ze na de oorlog een toekomst opbouwen. Zover kwam het echter niet. Op 18 april 1945 was Tumbrink opnieuw in Delfzijl gelegerd.
Hier trapte de 15-jarige Meindert Hollander een voetbal in een mijnenveld en wilde deze terughalen. Tumbrink probeerde de jongen uit het mijnenveld te redden. Beiden hebben het niet overleefd. Otto Tumbrink heeft zijn dochtertje Elfriede Maria nooit mogen leren kennen.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Uurtje Grunnigs
    08:00 - 09:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play