menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Braziliaanse Cisne Branco komt naar DelfSail

Marcel Voorthuijsen | 27 november 2023

Het 76-meter lange Braziliaanse schip Cisne Branco komt volgend jaar naar DelfSail. Hiermee wordt de wens van de DelfSail-organisatie vervuld om deze prachtige ‘Witte Zwaan’ opnieuw naar Delfzijl te halen.

Het schip was bij eerdere edities ook al aanwezig bij DelfSail. Volgens Jeannette Blijdorp, Director Tall Ships, was dit schip een ware publiekslieveling met een vrolijke en charmante bemanning. De laatste jaren zijn er ook steeds meer vrouwelijke cadetten aan boord.

Inmiddels is ook een prachtig gerestaureerde Schoener uit Finland gecontracteerd, de Joanna Saturna, met een lengte van 34 meter en van Nederlandse oorsprong. Zij begon haar leven, lang geleden,  als Vlaardingse Haringlogger, gebouwd in 1903. De enthousiaste Finse eigenaar heeft zijn droom gerealiseerd, met het aankopen, herstellen en verbouwen van dit schip. Zij neemt regelmatig deel aan internationale zeilwedstrijden en/of evenementen, meestal in Scandinavië.  Joanna Saturna komt nu voor het eerst naar DelfSail. Zij is zelden te zien bij andere Nederlandse sailmanifestaties, maar nam eerder wel deel aan Sail Den Helder 2017.

De Kamper Kogge zal ook weer van de partij zijn als illustratie van een bijzonder Nederlands schip uit nog oudere tijden. Ze is eigendom van een stichting en behoort tot de Middeleeuwse schepen die ooit intensief de kusten en binnenwateren uit onze omgeving bevoeren. Samen met andere replica-Koggeschepen uit Duitsland en Noord Europa vertegenwoordigen zij een lang vervlogen tijdperk. Het Nederlandse Tall Ship de Gulden Leeuw komt weer naar DelfSail. Het is een stabiel zeeschip waar regelmatig langere zeereizen mee worden gemaakt, vaak met trainees maar soms ook met relaties van bedrijven. Bij DelfSail is ze regelmatig door de haven varend te zien zijn. Het schip neemt na afloop ook deel aan de Tall Ships Races die vanuit Klaipeda zullen starten, en die aansluiten op DelfSail.

Een andere oude bekende die terugkomt naar DelfSail is de Eendracht, het nationale tall ship. De Nederlandse trots meert na de Sail In af aan de kade en is ook te bezichtigen.

Foto: Celso Marino
  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Black en Blues
    23:00 - 00:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play