menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Chronisch falende planning van de Nationaal Coördinator Groningen

Marcel Voorthuijsen | 7 februari 2024

Na een positief gesprek met staatssecretaris Hans Vijlbrief in 2023 lijken de bewoners van Wijk Westerdraai (Westerkade, Dijkhuizenweg 1,1a en 3, Karel Doormanstraat, Lisstraat,
Zwanebloemstraat 1,2) in Appingedam nog altijd in onzekerheid te verkeren. Om die reden hebben ze hun wijk veranderd in een wijk vol vraagtekens.

De bewoners hadden gehoopt op concrete stappen en duidelijke plannen, maar tot op heden is er weinig veranderd. De gemeente vergeet de bewoners volgens afspraak mee te nemen in de bouwplannen van de hele wijk, en het Nationaal Coördinator Groningen (NCG) stuurt enkel brieven over uitstel van de opnames.

De stilte die volgde op het sluiten van de gaskranen beangstigt met name de bewoners van de 52 huizen die niet zijn meegenomen in het sloopbesluit. Het sluiten van de kranen lijkt eerder tot een stilte dan tot actie te hebben geleid. De angst groeit dat de problemen nu onopgemerkt blijven, en de bewoners vrezen dat er helemaal niets meer gebeurt nu het publieke debat over de aardgasproblematiek lijkt te zijn weggeëbd.

“De veronderstelling dat met het sluiten van de gaskranen de problemen wel opgelost zullen zijn en de versterking ook nog eens in 2028 klaar moet zijn is je reinste kolder en zorgt voor heel veel zorgen en heel veel leed bij de bewoners van de wijk Westerdraai. Feitelijk lopen we tegen een muur van stilte aan en excuses over tijdgebrek van betrokken partijen dat door velen wordt gezien als een schaamlapje voor gebruik aan openheid en betrokkenheid. Tijdgebrek en tekort aan volume mag geen excuus zijn voor het negeren van de zorgen en belangen van de mensen die direct geraakt worden. Aldus Alida Dalman woordvoerder van de actiegroep 1wijk1plan.

De actiegroep roept alle betrokken partijen op om onmiddellijk in gesprek te gaan met de bewoners om tot een oplossing te komen die recht doet aan de belangen van alle partijen.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Het Zeegat Uit
    11:00 - 12:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play